Kun vuonna 2011 aloitimme kaupunkilaisten oma pelto -projektin ja perustimme Herttoniemen ruokaosuuskunnan lähtökohtamme oli kestävän kehityksen yritys. Siihen kuuluu kolmen osa-alueen huomioon ottaminen päätöksen teossa eli liiketalouden, ympäristön ja ihmisen. Yrityksen pitää hoitaa nuo kolme aluetta kunnolla. Olosuhteisiin nähden ensimmäinen vuosi näytti olevan taloudellisesti kunnossa. Se yllätti, että Suomen Asiakastieto Oy niminen yritys otti yhteyttä lokakuussa 2012 ja kertoi, että Herttoniemen ruokaosuuskunnalle kuuluu Suomen Vahvimmat -sertifikaatti. Kun kysyin mitä tämä tarkoittaa? Sain vastaukseksi puhelinmyyjältä, että vain 2% kaikista yrityksistä pääsee tähän parhaaseen kolmen A:n ryhmään. Ruokaosuuskuntamme on Rating Alfa –luottoluokitusasteikon mukaan hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Siistiä. Tuo AAA-sertifikaatti olisi todiste, että ruokaosuuskunta on hoitanut asiat hyvin liiketaloudellisesti. Sertifikkaatti maksaisi vuodessa noin 300 euroa.

Hehkutin AAA-sertifikaattia Kaupunkilaisten oma pelto facebook-ryhmässä. Onneksi. Sain aika nopeasti kommentteja Suomen Asiakastieto Oy:n verokikkailuista, joissa huippu hyvästä tuloksesta ei verojen muodossa jää yhtään Suomeen. Linkki aiheeseen tässä.

Kun mietimme uudestaan otammeko AAA-sertifikaatin vastaan. Vastaus on EI. Emme halua tukea rahallisesti yrityksiä, jotka vähät välittävät verojen maksamisesta. Okei, mitään laitontahan tuossa ei ole, mutta minusta tuollainen yritysten verosuunnittelu saisi loppua.

Pitäkää merkkinne! Jokainenhan saa yrityksien taloustiedot parilla eurolla Kaupparekisteristä, jos kiinnostaa millainen yritys Herttoniemen ruokaosuuskunta liiketaloudellisesti. Mitenköhän ne muut arvot saataisiin myös todistettua? Voi kumpa Suomessa yhteiskunnallinen yritys -merkki olisi jossain arvossa.

Comment