Punajuurikeitto, jossa on potkua

Punajuurikeitto, jossa on potkua

Chili ja punajuuri sopivat hyvin yhteen. Chili terästää mukavasti punajuuren makean rouhevaa makua. Kun keittoon laittaa mukaan myös porkkanaa ja kermaa tai kaurakermaa, pehmenee punajuuren ominainen maku ja sen parhaat puolet tulevat esiin.

Keiton makua voi vielä halutessaan terästää lisäämällä siihen lopuksi päälle vuohenjuustoa tai homejuustoa. Päälle vielä tuoreita yrttejä ja maistuva kasvissosekeitto on valmis.

Punajuurikeitto (4 annosta)

400 g tuoretta punajuurta
400 g porkkanaa
1,5 l vettä
1 tuore punainen chili tai cayennepippuria
2 dl kermaa tai kaurakermaa
suolaa
(pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa)
päälle tuoreita yrttejä esim. basilikaa tai rukolaa

Halkaise chili toiselta puolen ja ota siemenet pois. Laita chili kokonaisena keitinveteen ja lisää suola. Keitä juureksia vedessä niin kauan, että ne ovat reilusti pehmenneet (20-30 min.). Jos vettä haihtuu liikaa, lisää lopuksi vettä niin paljon, että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Ota chilipalko pois juuresten seasta. Hienonna juurekset keitinvedessä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä parin minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat enemmän potkua, lisää cayennepippuria. Tuoreen chilin tilalta voit käyttää myös pelkästään cayennepippuria.

Tarjoilun yhteydessä lisää halutessasi kuuman keiton päälle pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa. Ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä esim. silputtua basilikaa tai rukolaa.

Sopii esim. lounaaksi tai alkukeitoksi. Bon Appétit!

Resepti ja kuva: Terhi

Fenkoli-kesäkurpitsapiiras

Fenkoli-kesäkurpitsapiiras

Rakastan valmistaa suolaisia piirakoita, ja vain mielikuvitus ja jääkaapin sisältö rajana, kuinka valita täytteet piirakkaan.

Tässä piirakassa yhdistyvät kumppanit fenkoli ja kesäkurpitsa. Voit kuitenkin valmistaa piirakan myös pelkästään fenkolista, jolloin sen aniksen-lakritsainen maku nousee vahvemmin esille. Siinä tapauksessa tarvitset fenkolia enemmän, mikäli haluat reilun täytekerroksen. Pensaskrassin lehdet ja rukola sopivat hyvin mukaan ja fetajuuston voi korvata vaikkapa vuohenjuustolla.

Fenkoli-kesäkurpitsapiiras

Pohja:

150 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl täysjyvävehnäjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja
(TAI 3 dl vehnäjauhoja)
2 rkl kylmää vettä

Nypi ainekset sekaisin sormia ja käsiä apuna käyttäen. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Täyte:

1 iso sipuli tai 3 pientä
1-2 valkosipulinkynttä
öljyä
300g fenkolin vaaleaa osaa (voit toki hyödyntää osin myös vartta)
300g kesäkurpitsaa
(pensasgrassin lehtiä tai rukolaa)
2 rkl hunajaa
50-100g fetajuustoa (myös esim. vuohenjuusto käy)
1 tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
(loraus maitoa tai kauramaitoa)
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli(t) ohuiksi suikaleiksi ja valkosipuli(t) pieniksi paloiksi. Suikaloi ja pilko myös fenkoli sekä raasta kesäkurpitsa.

Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää mukaan fenkoli. Hauduta kannen alla n. 15 min., jonka jälkeen voit lisätä kesäkurpitsaraasteen (sekä pensasgrassin tai rukolan lehdet, mikäli käytät myös niitä). Mausta täyte suolalla, pippurilla ja hunajalla.

Sekoita kermaviili ja kananmunat. Jos seos tuntuu liian paksulta, ohenna sitä hieman lorauksella maitoa tai kaurakermaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Taputtele taikina tasaisesti öljyttyyn tai voipaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Muista myös reunat. Esipaista pohjaa uunin alatasolla n. 5 min.

Lisää esipaistetun pohjan päälle fenkoli-kesäkurpitsatäyte ja ripottele pinnalle fetajuusto (tai pilkottu vuohenjuusto). Koristele tomaattiviipaleilla tai -palasilla. Kaada lopuksi päälle kermaviili-munaseos.

Paista 200-225°C n. 30-40 min.

Silppua fenkolinvartta koristeeksi piirakan pinnalle.

Resepti ja kuva: Terhi



Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsaa nousee usein pellolta runsaasti ja voi olla haastavaa keksiä, mihin sitä hyödyntää. Tämä herkullinen ja mehevä kakku on helppo ja nopea valmistaa ja on lisäksi vegaaninen.

Kesäkurpitsan tilalla voi käyttää myös esim. juures- (esim. porkkana, kyssäkaali) tai kurpitsaraastetta. Joskus olen valmistanut kakun punajuuresta ja lisännyt taikinaan kaakaojauhetta ja mausteiden tilalle ripauksen chiliä. Kakun voi toki valmistaa pelkästään tavallisista vehnäjauhoista, mutta täysjyvävehnäjauhot antavat kakkuun täyteläisempää makua ja tekevät siitä myös terveellisemmän.


Kesäkurpitsakakku

2 dl vettä
2 dl öljyä
3 dl sokeria
200g (n. 4 dl) kesäkurpitsaraastetta (myös juurekset ja kurpitsa sopivat hyvin)
3,5 dl vehnäjauhoja + 3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
(TAI 7 dl vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
1 vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkiväärijauhetta

Vatkaa vesi, öljy ja sokeri sekaisin. Lisää mukaan kesäkurpitsaraaste.

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Sekoita jauhoseos muun taikinan joukkoon.

Öljyä ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada ja tasoita taikina vuokaan.

Paista 225°C n. 40-45 min.

Maittavia kakkuhetkiä!

Resepti ja kuva: Terhi