Chili ja punajuuri sopivat hyvin yhteen. Chili terästää mukavasti punajuuren makean rouhevaa makua. Kun keittoon laittaa mukaan myös porkkanaa ja kermaa tai kaurakermaa, pehmenee punajuuren ominainen maku ja sen parhaat puolet tulevat esiin.

Keiton makua voi vielä halutessaan terästää lisäämällä siihen lopuksi päälle vuohenjuustoa tai homejuustoa. Päälle vielä tuoreita yrttejä ja maistuva kasvissosekeitto on valmis.

Punajuurikeitto (4 annosta)

400 g tuoretta punajuurta
400 g porkkanaa
1,5 l vettä
1 tuore punainen chili tai cayennepippuria
2 dl kermaa tai kaurakermaa
suolaa
(pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa)
päälle tuoreita yrttejä esim. basilikaa tai rukolaa

Halkaise chili toiselta puolen ja ota siemenet pois. Laita chili kokonaisena keitinveteen ja lisää suola. Keitä juureksia vedessä niin kauan, että ne ovat reilusti pehmenneet (20-30 min.). Jos vettä haihtuu liikaa, lisää lopuksi vettä niin paljon, että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Ota chilipalko pois juuresten seasta. Hienonna juurekset keitinvedessä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä parin minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat enemmän potkua, lisää cayennepippuria. Tuoreen chilin tilalta voit käyttää myös pelkästään cayennepippuria.

Tarjoilun yhteydessä lisää halutessasi kuuman keiton päälle pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa. Ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä esim. silputtua basilikaa tai rukolaa.

Sopii esim. lounaaksi tai alkukeitoksi. Bon Appétit!

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto