Viewing entries in
keitot

Sellerikeitto

Sellerikeitto

Sellerikeitto (4 annosta)

Ainekset:

500 g selleriä
1 iso jauhoinen peruna
1 sipuli
1 rkl voita / öljyä
(1/2 tl kurkumaa)
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa tai kaurakermaa
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
tuoreita yrttejä esim. persiljaa

Valmistusohje:

  1. Kuori ja paloittele selleri ja peruna

  2. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki voissa tai öljyssä. Lisää halutessasi myös kurkuma.

  3. Lisää juurekset, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

  4. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa.

  5. Tarkista maku ja mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.

  6. Voit koristella halutessasi esim. yrittiöljyllä tai tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla siemenillä tai pähkinöillä.

    Mukailtu Anna.fi -sivuston reseptistä.

    -Irmeli-

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokka on miedon ja pehmeän makuinen ja sopii hyvin keittoihin. Jos haluat valkoisen ja erityisen miedon makuisen keiton, kuori maa-artisokka hyvin. Tässä keitossa on mukana myös kuori, minkä vuoksi keitossa on eri ruskean sävyjä.

Omalta Pellolta löytyy kahta eri maa-artisokka. Herttoniemen pellolla kasvaa se perinteinen, muhkurainen lajike. Korson pellolta löytyy lajike nimeltään “Top Star”, joka on muodoltaan pyöreä ja tasainen, perunan kaltainen. Tämän lajikkeen puhdistaminen on helppoa eikä aiheuta päänvaivaa…

Koristele lopuksi esim. tuoreilla yrteillä, yrttiöljyllä, pestolla tai paahdetuilla siemenillä ja pähkinöillä.

Maa-artisokkakeitto (4 annosta)

Ainekset:

600 g maa-artsokkaa
150 g jauhoista perunaa (2-3 kpl)
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
loraus öljyä kuullotukseen
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 5 dl vettä
2 dl kermaa

Valmistusohje:

  1. Pilko maa-artisokat ja perunat puoliksi tai neljään osaan. Voit halutessasi myös ensin kuoria ne. Laita ne kylmään veteen odottamaan, jotta ne eivät tummu (erityisesti, jos olet kuorinut ne).

  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Kuullota sipuleita öljyssä

  3. Valuta maa-artisokat ja perunat ja lisää sipulien joukkoon ja kuullota hetki.

  4. Lisää vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät (n. 5 dl). Keitä kannen alla kunnes kasvikset ovat kypsiä (n. 15 min.).

  5. Soseuta sauvasekoittimella.

  6. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

  7. Koristele esim. yrttiöljyllä tai tuoreilla yrteillä.

Resepti on mukailtu K-ruoka ja Soppa365 -sivujen resepteistä.

Hyvää ruokahalua!

-Terhi-

Kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsa sopii hyvin kasvissosekeittoihin. Mukaan kannattaa kuitenkin lisätä jotakin, joka antaa keitolle täyteläistä rakennetta esim. perunaa, porkkanaa tai herneitä, kuten tässä reseptissä. Herneissä on myös runsaasti proteiinia, joka pitää nälkää kauemmin loitolla.

Kesäkurpitsakeitto (4 annosta)

9 dl kasvislientä
600 g kesäkurpitsaa (2 pientä tai 1 iso kesäkurpitsa)
200 g pakasteherneitä tai 3 dl tuoreita herneitä
1 sipuli tai purjo
100 g tuorejuustoa
1 dl kermaa tai kaurakermaa
tuoreita yrttejä (esim. 2 rkl lipstikkaa + 4 rkl persiljaa)
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli (tai purjo) ja kuullota sitä hetki kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää pilkottu kesäkurpitsa, herneet sekä kasvisliemi. Keitä kasviksia n. 10-15 min., kunnes ne ovat reilusti pehmenneet.

Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun tuorejuusto on täysin sulanut, lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Voit käyttää maustamattoman tuorejuuston tilalla myös esimerkiki yrttituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa. Tällöin keitto saa mainiosti makua myös ilman tuoreita yrttejä.

Lisää lopuksi hienoksi silputut yrtit ja sekoita hyvin.

Tarjoile tuoreen leivän tai leipäkrutonkien kanssa ja nauti!

Resepti ja kuva: Terhi

Punajuurikeitto, jossa on potkua

Punajuurikeitto, jossa on potkua

Chili ja punajuuri sopivat hyvin yhteen. Chili terästää mukavasti punajuuren makean rouhevaa makua. Kun keittoon laittaa mukaan myös porkkanaa ja kermaa tai kaurakermaa, pehmenee punajuuren ominainen maku ja sen parhaat puolet tulevat esiin.

Keiton makua voi vielä halutessaan terästää lisäämällä siihen lopuksi päälle vuohenjuustoa tai homejuustoa. Päälle vielä tuoreita yrttejä ja maistuva kasvissosekeitto on valmis.

Punajuurikeitto (4 annosta)

400 g tuoretta punajuurta
400 g porkkanaa
1,5 l vettä
1 tuore punainen chili tai cayennepippuria
2 dl kermaa tai kaurakermaa
suolaa
(pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa)
päälle tuoreita yrttejä esim. basilikaa tai rukolaa

Halkaise chili toiselta puolen ja ota siemenet pois. Laita chili kokonaisena keitinveteen ja lisää suola. Keitä juureksia vedessä niin kauan, että ne ovat reilusti pehmenneet (20-30 min.). Jos vettä haihtuu liikaa, lisää lopuksi vettä niin paljon, että juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Ota chilipalko pois juuresten seasta. Hienonna juurekset keitinvedessä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä parin minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat enemmän potkua, lisää cayennepippuria. Tuoreen chilin tilalta voit käyttää myös pelkästään cayennepippuria.

Tarjoilun yhteydessä lisää halutessasi kuuman keiton päälle pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa. Ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä esim. silputtua basilikaa tai rukolaa.

Sopii esim. lounaaksi tai alkukeitoksi. Bon Appétit!

Resepti ja kuva: Terhi