Rakastan valmistaa suolaisia piirakoita, ja vain mielikuvitus ja jääkaapin sisältö rajana, kuinka valita täytteet piirakkaan.

Tässä piirakassa yhdistyvät kumppanit fenkoli ja kesäkurpitsa. Voit kuitenkin valmistaa piirakan myös pelkästään fenkolista, jolloin sen aniksen-lakritsainen maku nousee vahvemmin esille. Siinä tapauksessa tarvitset fenkolia enemmän, mikäli haluat reilun täytekerroksen. Pensaskrassin lehdet ja rukola sopivat hyvin mukaan ja fetajuuston voi korvata vaikkapa vuohenjuustolla.

Fenkoli-kesäkurpitsapiiras

Pohja:

150 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl täysjyvävehnäjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja
(TAI 3 dl vehnäjauhoja)
2 rkl kylmää vettä

Nypi ainekset sekaisin sormia ja käsiä apuna käyttäen. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Täyte:

1 iso sipuli tai 3 pientä
1-2 valkosipulinkynttä
öljyä
300g fenkolin vaaleaa osaa (voit toki hyödyntää osin myös vartta)
300g kesäkurpitsaa
(pensasgrassin lehtiä tai rukolaa)
2 rkl hunajaa
50-100g fetajuustoa (myös esim. vuohenjuusto käy)
1 tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
(loraus maitoa tai kauramaitoa)
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli(t) ohuiksi suikaleiksi ja valkosipuli(t) pieniksi paloiksi. Suikaloi ja pilko myös fenkoli sekä raasta kesäkurpitsa.

Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää mukaan fenkoli. Hauduta kannen alla n. 15 min., jonka jälkeen voit lisätä kesäkurpitsaraasteen (sekä pensasgrassin tai rukolan lehdet, mikäli käytät myös niitä). Mausta täyte suolalla, pippurilla ja hunajalla.

Sekoita kermaviili ja kananmunat. Jos seos tuntuu liian paksulta, ohenna sitä hieman lorauksella maitoa tai kaurakermaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Taputtele taikina tasaisesti öljyttyyn tai voipaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Muista myös reunat. Esipaista pohjaa uunin alatasolla n. 5 min.

Lisää esipaistetun pohjan päälle fenkoli-kesäkurpitsatäyte ja ripottele pinnalle fetajuusto (tai pilkottu vuohenjuusto). Koristele tomaattiviipaleilla tai -palasilla. Kaada lopuksi päälle kermaviili-munaseos.

Paista 200-225°C n. 30-40 min.

Silppua fenkolinvartta koristeeksi piirakan pinnalle.

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto