Viewing entries in
kastikkeet

Punajuuri-lehtikaalisalaatti

Punajuuri-lehtikaalisalaatti

Näin joulun alla pellon punajuureja voi olla vielä säilöttynä jääkaapin kasvislokeroon. Lehtikaalia puolestaan saattaa löytyä jopa pellolta, sillä se säilyy hyvin pakkasta. Niistä saa yhdessä ihanan jouluisen salaatin, joka sopii lisukkeeksi muille jouluherkuille. Yhdistämällä salaattiin enemmän proteiinia, sopii se myös kevyeksi lounaaksi sellaisenaan.

Punajuuri-lehtikaalisalaatti (2-4 annosta)

Ainekset:

Salaatti:
150-500 g punajuurta
150 g lehtikaalia + erilaisia lehtivihanneksia kuten salaattia ja pinaattia
30-50 g rukolaa
1 pkt mozzarellajuustoa (myös feta ja sinihomejuusto käy, jos haluat enemmän makua)
(granaatinomenan siemenet)

Hunajapaahdetut siemenet:
1 dl siemeniä
1 rkl hunajaa

Kastike:

0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  1. Paahda punajuuret uunissa 200 asteessa n. 40 min., kunnes ne ovat al dente. Jos paahdat kuorineen, säilyy juuresten kosteus. Jos haluat paahteisempaa makua paahda kuorittuna, mutta lorauta silloin päälle öljyä, jotta punjauuret eivät kuivu. Anna jäähtyä, kuori tarvittaessa ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.

  2. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin.

  3. Sekoita puolet kastikkeesta punajuurten joukkoon ja jätä marinoitumaan.

  4. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Sekoita koko ajan, jotta siemenet eivät pala. Lisää loppuvaiheessa pannulle hunaja. Pyörittele hunaja nopeasti siementen kanssa sekaisin ja siirrä siemenet leivinpaperin päälle jäähtymään.

  5. Poista lehtikaalista ruodit. Revi lehtikaali sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita mukaan loput kastikkeesta ja puristele hetken aikaa, jotta kastike pehmentää lehtikaalin. Revi myös lehtivihannekset ja sekoita mukaan yhdessä rukolan kanssa.

  6. Asettele salaatti, punajuuret, hunajapaahdetut siemenet ja mozzarella kauniisti tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi granaatinomenan siemenillä. Enjoy.

Hyvää joulua! <3

Ohje mukailtu K-ruoka -reseptistä.

-Terhi-

NOKKOSMUHENNOS

NOKKOSMUHENNOS

Nokkosmuhennos/-kastike toimii aina. Älä kerää nokkosia kompostin tai navetan läheisyydestä liiallisen nitraatin vuoksi. Keruureissulla kannattaa myös poiketa pääteiltä syvemmälle luontoon. Herttoniemen Omalla Pellolla kasvaa paljon nokkosta. Pitkiksi kasvaneista nokkosista kannattaa kerätä ylemmät vasta kasvaneet versot. Jos haluat nuoria nokkosenlehtiä, voi nokkospuskaa niittää läpi kesän -ne kasvavat kyllä aina takaisin.

NOKKOSMUHENNOS (4 annosta)

5 dl nokkosenlehtiä
1 sipuli varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl kaurakermaa tai kermaa

Ryöppää nokkosenlehtiä pari minuuttia kiehuvassa vedessä.
Purista nokkosista vesi pois ja pilko veitsellä pieneksi silpuksi.
Pilko myös sipuli ja valkosipuli.
Kuullota valkosipuli ja sipuli öljyssä.
Lisää nokkossilppu ja pyörittele tasaisesti sekaisin hetken aikaa.
Lisää kerma ja anna kypsyä parin minuutin ajan.
Tarjoile esim. perunoiden ja kesäkurpitsa-juustopihvien kera.

Yksi annos sisältää:
Kasviksia: 50 g (10 % päivän saantisuosituksesta)
Kuitua: 5,0 g (20 % päivän saantisuosituksesta)

Ravintoainelaskelmat:
Energiaa: 865 kJ / 207 kcal
Rasvaa 16,8 g
rasvahapot tyydyttyneet 1,2 g
rasvahapot monityydyttymättömät 5,7 g
Hiilihydraatit imeytyvät 6,9 g
sakkaroosi eli sokeri 1,2 g
Kuitu 5,0 g (20 % päivän saantisuosituksesta)
Proteiini 5,1 g
D-vitamiini 0 µg
C-vitamiini 40,7 mg (54 % päivän saantisuosituksesta)
A-vitamiini 53,7 µg (6 % päivän saantisuosituksesta)
E-vitamiini 4,2, mg (42 % päivän saantisuosituksesta)
Folaatti (B9-vitamiini) 112,9 µg (38 % päivän saantisuosituksesta)
Tiamiini (B1-vitamiini) 0,16 mg (13 % päivän saantisuosituksesta)
B12-vitamiini 0 µg
Kalsium 251,7 mg (31 % päivän saantisuosituksesta)
Rauta 2,5 mg (28 % päivän saantisuosituksesta)

Lähde:
fineli.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki

Resepti ja kuva: Terhi