Kuin kirsikankukat Turun jokirannassa, kukkivat viljelijänne pellolla vaikka on vasta helmikuu.

Kirsi, Pentti ja Vili peltotoimistolla, kameran takana Teija

Kirsi, Pentti ja Vili peltotoimistolla, kameran takana Teija

Onnistuimme uudistuneen viljelijäkaartin kanssa valitsemaan peltoon tutustumisen ajankohdaksi sen helmikuisen päivän, jona maassa oli aavistus lumesta. Sen koommin lunta ei ole paljon näkynyt, mutta häikäiseviä pakkaspäiviä sentään! Talvivalkosipulit jäivät onneksi viime syksynä istuttamaatta, ne kun olisivat melko varmasti jo ehtineet lähteä kasvuun ja jäätyä hengiltä.. Nyt toivotaan, että kevät on armollinen ja kuiva, jotta pääsemme ajoissa muokkaamaan peltoa ja istuttamaan kevätvalkosipulia.

Käytännön peltohommiin syöksymistä odotellessamme olemme askarelleet tilauksia ja luoneet suunnitelmia, joita varmasti tullaan avaamaan täällä blogissakin vähän tuonnempana. Luomusiementen saatavuuden äärellä murhetta on luonut se, että Lindbloms frön siemenvarasto Ruotsissa tuhopoltettiin 2019 loppuvuodesta. Bingenheimerilta Saksasta biodynaamisia ja luomusiemeniä onneksi kuitenkin oli saatavilla entiseen malliin. Pellon vihannesvalikoima tulee olemaan pääpiirteissään sama kuin aiempinakin vuosina, siis laaja ja mahdollisimman kaikenkattava.

Saksaan tehty siementilaus on jo saapunut Suomeen. Kuvassa puunajuurilajikkeita, kukkia ja yrttejä.

Saksaan tehty siementilaus on jo saapunut Suomeen. Kuvassa puunajuurilajikkeita, kukkia ja yrttejä.

Viime vuoteen erona sen sijaan ovat, kuten jo mainittu: viljelijät. Orest siirtyi kunniakkaan, kolmivuotisen ruokaosuuskuntaurakkansa jälkeen toisiin tehtäviin, mutta pellolle ja traktorin ohjaksiin palaa menneiltä vuosilta tuttu Pentti Okkonen. Lisäksi minä, Kirsi, olen jatkava peltotöissä. Uusia tähtiä pellon työläisjoukossa ovat Teija Heikkinen, Vili Leskinen sekä Noel Bruder. Ohessa viljelijävahvistustemme tunnelmakuvauksia kasvukauden alun kynnykseltä. Noelin tunnelmia saamme kuulla jahka hän palailee maailmalta Suomen kamaralle.

Teija Heikkinen:

Tänä vuonna kasvukauden odotus on minulle erityistä, sillä palaan kumppanuusmaatalouden pariin pienen tauon jälkeen. Kaikki kauteen valmistavat toimet, joita on koko alkuvuosi tehty, lisäävät innostusta pikkuhiljaa. Tuntuu hyvältä päästä tutustumaan Kaupunkilaisten Oman pellon yhteisöön sekä pellon väkeen.

Vili Leskinen:

Taas ovat pajunkissat vauhdikkaassa kasvussaan. Kevät on niskalenkin kanssa voittamassa talven pimeyden valolla ja voimallan, juuri kun sitä vähiten odotimme.

Vuosi alkaa siis vauhdikkaasti uusilla seikkailuilla, sekä uusilla tervetulleilla haasteilla. Olen tästä vuodesta jälleen kerran yhtä innoissani kuin aina, päästessäni kannustamaan maata ja sen kansaa uuteen kasvuun, uusin kuvioin ja keinoin. On mahtavaa olla viljelijä!

Talven horroksen rapistessa selistämme olomme kevenevät, kun mielemme vapautuu ja lihaksemme pullistuvat!

Jälleen luonnonlahjat opettavat ihmistä kohti parempaa huomista ja voimme aloittaa kesän kauneuden ihannoinnin ja havainnoinnin, sekä sen suuruuden edessä tuntea olomme jälleen osaksi kokonaisuutta mihin sydämissämme tiedämme kuuluvamme.  

Antaa tulla kesän! 

Pentti Okkonen:

Katson luottavaisesti tulevaan. Ajattelen, että kaikella mitä tapahtuu, on jokin hyvä vaikutus. Meillä on uusi tilanne, uusia suunnitelmia. Tehdessämme työtä yhdessä,asiat menevät eteenpäin. Tervetuloa uusi kevät.

Lopuksi vielä kerrottakoon tällä hetkellä tiedossa olevat peltotalkoopäivät, jotka voi hyvin jo merkitä kalenteriin. Talkoisiin ovat lämpimästi tervetulleita kaikki osuuskuntalaiset seurueineen. Sopivaa tehtävää löytyy kaiken kokoisille ja ikäisille. Talkoot järjestetään tänä vuonna pääasiassa lauantaisin kello 11-16.

IMG_20190407_153437.jpg

Talkoot 2020

11.4.

9.5.

23.5.

6.6.

27.6.

25.7.

15.8.

29.8.

12.9.

26.8.

10.10.

24.10.

7.11.

21.11.

Tapaamisiin pellolla!

ps. Jos sinulla on mielessä jokin aihe, josta haluaisin blogistamme lukea, laitahan kommenttia tai viestiä.

Comment