kallio_family_P1320695.jpg

Kun Kaupunkilaisten oman pellon satokausi loppuu marraskuussa, herttoniemeläinen kahden lapsen äiti ja ruokatalouden tutkija Galina Kallio hämmentyy.

Satokaudella saamme ison osan ruuista Kaupunkilaisten omalta pellolta, ja kaupasta käymme vain täydentämässä satoa. Minulla kestää monta kuukautta tottua siihen, että taas pitää koko ajan käydä kaupassa

Kallioilla lapset osallistuvat ruuanlaittoon ja kulkevat myös pellolla mukana talkoissa. Kallio itse nauttii pellolla vietetystä ajasta ja on halunnut tehdä talkoita enemmän kuin edellytetään.


Oman pellon sato ei ole maultaan eikä muutenkaan mitenkään verrattavissa kaupasta haettavaan ruokaan. Ennen kuin kädessä on se mustajuuri, niin lapset ovat käyneet pellolla istuttamassa herneitä ja kastelleet istutuspenkkejä vesipyssyillä
— Kallio kertoo.

Lapsille Omalla pellolla touhuaminen on hauskaa. Sato-osuus on myös kätevä tapa tutustua erilaisiin vihanneksiin ja kasviksiin. Perheen 4- ja 7-vuotiaat pojat pitävät etenkin sosekeitoista.

"Saatan esimerkiksi paahtaa uunissa juureksia aikuisille, mutta lapsille teen sosekeiton. Lapset pitävät esimerkiksi pinaatista ja punajuuresta, mutta aina se ei mene ihan siinä perusmuodossa”, Kallio kertoo.

Lapset osallistuvat myös ruuanlaittoon, etenkin kuorimiseen ja pilkkomiseen. Esimerkiksi härkäpapujen käsittely on ollut mukavaa puuhaa koko perheelle.


Raaka-aine edellä

Kallion perheessä ruuanlaitto keikahtaa satokaudella päälaelleen. Kun talvella mennään resepti edellä, satokaudella tähti on raaka-aine. ”Kun usein katsotaan ensin resepti ja hankitaan siihen raaka-aineet, tässä se menee toisinpäin. Meillä on aineet valmiina ja saamme tehdä niistä ihan mitä haluamme. Mielestäni tämä on monella tasolla se, miten koko meidän ruokatalous pitäisi organisoida, jotta se olisi kestävämpää. Tämä on myös todella luovaa”, Kallio sanoo.

Myös tuotteiden laatu on Kalliolle tärkeää. Hänen mukaansa Oman pellon kasviksia ei voi verrata edes samassa lauseessa kaupan tarjontaan. ”Ne ovat ihan erilaisia. Jopa se rakenne on tosi erilainen, esimerkiksi kaupan porkkanat ovat usein tosi vetisiä verrattuna Oman pellon kasviksiin”, Kallio sanoo.


Vuosi vuodelta huomaan, että tämä on ihan helmi. Tämä on parantanut meidän elämänlaatua ihan hirveästi.

Galina Kallion herkku: Oman pellon härkäpavut
”Olen käyttänyt härkäpapuja esimerkiksi tuoreina, vähän käsiteltyinä salaattiin. Se on uskomattoman herkullinen raaka-aine, joka palkitsee maullaan.”


Hae jäsenyyttä nyt!
Saat uuden jäsenen liittymismaksusta 100 euron alennuksen, jolloin maksat vain 70 euroa.