päivihalonen.jpg

Yksin asuva Päivi valitsi kokonaisen sato-osuuden

 

Kun Päivi Halonen saa sadonjaossa Kaupunkilaisten oman pellon porkkanoita, ei hän kaiva laatikosta kuorimaveistä. 

 
Usein vain pesen niistä mullat pois. Ei luomua tarvitse kuoria. Naateista teen esimerkiksi pestoa pastakastikkeeksi.
— Halonen kertoo
 

Oman pellon parsakaaleista Halonen syö hennot varretkin. Luomuparsakaalin varsi on parhaimmillaan herkullista syötävää eikä mitään biojätettä.

Halonen oli mukana perustamassa Kaupunkilaisten omaa peltoa vuonna 2011. Perustamiskokouksessa hän ei vielä ostanut omaa sato-osuutta, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen Halonen on ottanut joka vuosi kokonaisen sato-osuuden biodynaamisesti viljeltyjä kasviksia.  

Halonen asuu yksin kissansa kanssa. Alkuun arvelutti, tuleeko kokonainen sato-osuus todella käytettyä, pitäisikö tyytyä puolikkaaseen vai jättää kokonaan ottamatta. Pienet kotitaloudet suosivat puolikkaita sato-osuuksia, mutta jos kokkaa paljon, kuluu kokonainen sato-osuus helposti.

 
Ei sieltä tule säkkitolkulla perunaa, vaikka satomäärät vaihtelevatkin säiden mukaan. Oman pellon jäsenten Facebook-ryhmässä jaetaan reseptejä ja vinkkejä, miten runsaammankin sato-osuuden saa nopeasti käsiteltyä myöhempää käyttöä varten. Itse tein viime syksynä punajuurista etikkapunajuuria
— kertoo Halonen
 

Lähellä tuotettu luomuruoka maistuu paljon paremmalta kuin kolmen rahtiterminaalin kautta kiertänyt tehoporkkana. Pellolla on panostettu lajikkeisiin ja siihen, että ketju pellolta pöytään on lyhyt.

 
Pellolla viljellään aika vanhoja lajikkeita, jotka maistuvat erilaiselta kuin kaupan vastaavat. Esimerkiksi porkkanalajikkeemme on hyvin makea. Ja toki se maistuu paremmalta, kun on saanut itse olla kasvattamassa
— sanoo Halonen
 

Täyteen sato-osuuteen kuuluu 14 tuntia talkootöitä kesäkuulta marraskuulle ulottuvan satokauden aikana. Ne voi tehdä esimerkiksi peltotöissä, sadonjaossa kaupungissa tai muissa osuuskuntaa auttavissa töissä. Jos ei huvita yhtään, pääsee talkoista eroon rahalla.

 
Talkoominimi tulee tehtyä ihan huomaamatta. Itseäni tässä kiinnostaa yhteisöllisyys. Minulla oli aiemmin oma palsta Espoossa, mutta menetin sen, kun muutin Helsinkiin. Tässä pääsee tekemään yhdessä, ja jokainen voi omien voimiensa ja kiinnostuksensa mukaan osallistua
— sanoo Halonen
 

Päivin lempiherkku omalta pellolta: salaatit ”Oman pellon maassa kasvaneet salaatit maistuvat ihan erilaisilta kuin kaupan vesiviljellyt lajikkeet. Ne ovat ruokaisia ja paksulehtisiä, maku on tuttu lapsuudestani. Ihanan rapeita salaatinlehtiä voi pilkkoa vaikka lettutaikinaan.”

 

Hae jäsenyyttä nyt!
Saat uuden jäsenen liittymismaksusta 100 euron alennuksen, jolloin maksat vain 70 euroa.