Terveisiä pellolta! Kuukausi vierähti sitten viime blogipäivityksen niin vikkelästi, että tarvittiin keskikesänjuhla, eli Juhannus pysäyttämään ja herättämään tähän aikatodellisuuteen takaisin!

Pellolla on tapahtunut tällä välin vaikka mitä; toukokuun puolella näytti erittäin huolestuttavalta, kun traktorit irtisanoutuivat vuoronperään ja käsipareja oli vähän, taimia tuli säännöllisesti pellolle ja niitä piti saada vikkelästi maahan. Luontokaan ei näyttänyt säälimisen merkkejä alkuunkaan, vaan hellelukemat kipusivat yhä korkeamalle. Sadetuskalusto lauloi yötäpäivää ja sitä siirreltiin ahkerasti lohkolta toiselle vettä eniten kaipaaville kasveille. Pitkiä päiviä tehtiin, mutta tulosta näytti syntyvän heikonlaisesti ottaen huomioon aikataulutuksen. Koko ajan oltiin pari viikkoa myöhässä. Onneksi jo toisissa talkoissa rupesi näkymään kiitettävästi osuuskuntalaisia ja työt etenivät kertarykäyksellä epätoivosta kohti valonpilkahduksia tunnelin päässä.

Mehiläisetkin hyödyntävät kaikkia vilvoittelumahdollisuuksia.

Mehiläisetkin hyödyntävät kaikkia vilvoittelumahdollisuuksia.

Kesäkuussa alkoivat uudet tuulet puhaltamaan, kun saatiin pitkään kaivattuja harjoittelijoita pellolle. Eiran aikuisille maahanmuuttajille suunnatusta peruskoulusta tuli Tet-jaksolle kolme nuorta miestä kahden viikon harjoitteluun. Keudasta kaksi harjoittelijaa aloittivat kauden mittaisen harjoittelunsa. Nuoret kesätyöntekijät aloittivat työnsä. Alkavalla viikolla kansainvälisentyöleirin porukka ryhtyy kitkentähommiin. 

Kaikki kylvöt ja istutukset ollaan saatu tehtyä ja satoakin kypsyy hyvää tahtia. Viime viikolla saatiin ensimmäinen sadonjako suoritettua. Vielä toinen sadonjako ja sitten pelto siirtyy heinäkuun hoitotilaan, jolloin taistellan rikkakasvustoa vastaan; kitketään, käsiharataan, harataan traktorilla, mullataan, pidetään päisteet ja pientareet lyhytkasvuisina, jottei rkkakasvit pääse siementämään, sekä todennäköisesti sadetetaan ahkerasti. 
Hoitotyöt on onneksi aloitettu jo osuskuntalaisten avustuksella hyvissä ajoin. Porkkanamaa saatiin kitkettyä puoleenväliin, mistä on ollut hyvä jatkaa. Kaalimaa on kitketty kokonaan ja kohta kaalit jo varjostavatkin sen verran, ettei rikat kovin vauhdikkaasti kasvakaan. 

Porkkanamaa talkoiden jälkeen.

Porkkanamaa talkoiden jälkeen.

Ensimmäisissä sadonjaoissa jaetaan maukkaan rapsakoita retiisejä, keväällä nostettuja Heinolan tilan palsternakkoja, maa-artisokkaa, Mustosen raparpereja, kyssäkaalta, rukolaa, tilliä, basilikaa, aromaattisia, nuoria valkosipuleita, kevätsipulia, mahtavia salaatteja.

 

Juhannukseen mennessä olemme tyhjentäneet lähdepohjaisen lampemme täysin vedestä, joten oli hyvä hetki ruopata se. Ruoppauksen yhteydessä onnistuimme avaamaan muutamia lähteensilmiä ja juhannussateet auttoivat mukavasti lammen täytössä.
 

IMG_20180621_145917.jpg

Heinäkuun vedensaanti on taas varmistunut, joten helteistä selvitään taas tovi. Innolla odotamme kasvun suurta juhlaa!