Satokassiin tömähti tiistaina kilon painoinen kurpitsa. Mieleeni juolahti tehdä siitä risottoa, jossa kurpitsaa on hyödynnetty kahdella tavalla, soseutettuna ja kuutioina. Rapeutta ja makeutta risottoon sain lisäämällä sinne maissia, joka myös löytyi satokassista. Edellisen sieniretken sato ei päätä huimannut ja muutaman itse poimitun suppilovahveron ja kanttarellin kaveriksi ostinkin vielä mustia torvisieniä jotka myös päätyivät risottoon. Yleisesti ottaen risoton valmistus vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, vaikka onkin varsin yksinkertainen ruokalaji. Huolellisesti valmistettuna se on herkku, jota kelpaa tarjota niin arkena kuin juhlissakin.

050_thumb

Kurpitsarisotto, metsäsieniä ja maissia

resepti 4-6 hengelle

1 kg kurpitsa 5 kpl valkosipulin kynsiä 1 1/2 kpl sipulia 2 dl risottoriisiä 1 l kasvislientä 1 rkl valkoviinietikkaa 200 g metsäsieniä (n. 1 litra) 1 maissi 50 g parmesanjuustoa raastettuna rypsiöljyä, suolaa, pippuria muutama oksa rosmariinia, 1/2 punttia lehtipersiljaa

Valmista ensin kurpitsasose. Halkaise kurpitsa kahtia ja poista siemenet. Leikkaa toinen puolisko isoiksi lohkoiksi kuorineen, mausta rypsiöljyllä, rosmariinilla, muutamalla murskatulla valkosipulin kynnellä sekä suolalla ja mustapippurilla. Paahda 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Anna jäähtyä hetki kypsennyksen jälkeen, poista sitten kuori ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, lisää mukaan pari desilitraa kasvislientä jotta saat aikaan tasaisen soseen.

Seuraavaksi voit aloittaa risoton valmistuksen. Hienonna sipuli ja jäljelle jääneet valkosipulin kynnet. Kuumenna muutama ruokalusikallinen rypsiöljyä laakeassa kattilassa. Kuullota sipuleita kattilassa muutama minuutti niin, että ne pehmenevät hiukan. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä noin minuutti. Lisää seuraavaksi valkoviinietikka, joka saa heti höyrystyä pois. Tämän jälkeen risottoa kypsennetään lisäämällä lämmintä kasvislientä pienissä erissä. Lisää nestettä lisätään vasta, kun edellinen on imeytynyt riisin joukkoon. Sekoittele riisiä kysymisen aikana, jotta se ei tartu kiinni kattilan pohjaan. Kasvislientä kuluu noin 8 dl riippuen siitä, mitä riisiä käytetään. Risoton kypsyminen kestää noin 20 minuuttia, ja riisiin saa jäädä pieni purutuntuma. Hyvä risotto on rakenteeltaan löysää, kuohkeaa ja täyteläistä.

Sillä välin kun risotto kypsyy, voit kuoria ja kuutioida jäljelle jääneen kurpitsan sekä leikata maissintähkästä siemenet irti. Paista nämä metsäsienien kanssa pienessä määrässä rypsiöljyä ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja.

Kun risotto on kypsää, lisää siihen kurpitsasose, lehtipersilja ja raastettu parmesanjuusto. Sekoita risotto hyvin ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Annostele lautasille ja nostele päälle paistettuja metsäsieniä, kurpitsaa ja maissia. Nauti välittömästi.

Lähde: Kiehumispiste

Comment