KIMPPAMÖKKI HIRVENSALMEN SUONTEELLAELI OSAKKUUS KESÄMÖKKIIN

mökki

 

 

 

 

 

 

 

Oletko halunnut kesämökkiä, mutta hinnat tuntuvat kalliilta? Nyt on mahdollisuus päästä osakkaaksi kesämökkiin, joka sijaitsee upealla paikalla Hirvensalmella, kirkasvetisen Suontee-järven saaressa.

Tontti ja pieni mökki sijaitsevat Kohosaaressa, jonne on noin 5-10 minuutin venematka mökkiläisten yhteisestä venerannasta. Tontti on 1,8 hehtaaria eli varsin iso. Ranta on osittain hiekkarantaa ja paikoin kallioista. Se sopii hyvin lapsille. Rantaviivaa on noin 250 metriä, ja näkymä on ilta-auringon suuntaan eli länteen ja luoteeseen. Olemme tänä keväänä rakentaneet saareen 25 neliön saunamökkiä, joka sijaitsee 10 metrin päässä rannasta. Mökki on Honkarakenteen Laivapoika-mallia. Rakennuksessa on sauna, josta on oma uloskäynti terassille. Lisäksi on saunatupa ja makuualkovi. Mökissä pystyy majoittumaan 2 + 2 ihmistä. Mökkiä ympäröi iso terassi, erityisesti rannan puolella. Suuret ikkunat avautuvat järvelle, ja saunan lauteilta on suoraan näkymä ilta-auringon suuntaan. Rakennustöiden yhteydessä tontilta harvennettiin puustoa niin, että se on nyt avara ja puistomainen. Tontilla on silti edelleen runsaasti tukkipuun kokoista mäntymetsää. Mökillä on oma rauha, naapureihin ei ole suoraa näköyhteyttä. Lähin mökkinaapuri on noin 100 metrin päässä harjanteen toisella puolella, saaren itärannalla. Tontin eteläpäässä on naapuri 200-300 metrin päästä. Tontilla on puucee ja varasto. Puuceehen tulee Biolanin kompostoiva käymälä. Tontilla oli myös vanha 1970-luvulta peräisin oleva lautarakennus. Se oli kuitenkin niin huonokuntoinen, että se poltettiin talven aikana. Sen paikalle on mahdollista rakentaa kesäterassi ja kesäkeittiö. Puutavara sitä varten tuotiin talven aikana valmiiksi. Suonteen järvi on yksi Suomen puhtaimpia. Erityisesti järven eteläisessä osassa vesi on niin kirkasta, että syvälle veteen näkee paljaalla silmällä. Järvi on kalaisa ja kallioinen. Jääkauden isot siirtokivilohkareet antavat maisemille oman hienon leiman. Järven puhtautta selittää se, että rannoilla ei ole peltoja lähinnä kallioita ja metsää, ei lainkaan taajama-asutusta. Järven toinen haara ulottuu pitkälle Joutsaan eli Keski-Suomen puolelle. Saarella ja lähirannalla mantereella on hyvät mustikkamaat ja sienimaastot. Isot tiet ovat kaukana, joten ilma on puhdasta. Kulku mökille sujuu näppärästi uudehkolla Buster XsR –veneellä (n. 4,10 m pitkä), jossa on 20 hv:n Yamaha-moottori. Veneessä on sähkökäynnistys ja sähkökippi, joka helpottaa suuresti rantautumista. Lisäksi mökillä on iso Saiman-soutuvene. Yhteisrannassa on venepaikka: vene hinataan vinssillä telojen päälle. Lisäksi tarkoituksena on hankkia mökkiin aurinkopaneeli-järjestelmä, joka riittäisi mm. jääkaapin käyttöön. Toistaiseksi jääkaappia on käytetty kaasulla. Myös laituri kuuluu ensi kesän suunnitelmiin.

Joillakin on kimppamökkejä Lapissa. Toisilla on purjevene hankittu kimpassa, jolloin kesän käyttöaika jaetaan. Ajattelimme, miksi ei kesämökkiä voisi myös käyttää kimpassa, osakkuusperiaatteella. Toinen meistä on eläkeläinen ja toinen on toimittaja-kirjailija, joka pystyy säätelemään omaa ajankäyttöään. Me viihdymme mökillä, mutta emme silti käytä sitä koko kesää. Olemme siellä kerrallaan ehkä 2-3 viikkoa keskikesällä ja lyhyempiä aikoja silloin tällöin.

Suuren osan aikaa mökki seisoo tyhjänä, mikä tuntuu ikävältä tuhlaukselta näinä aikoina. Kesämökissä riittäisi hyvin käyttöaikaa 2-3 muulle perheelle. Maksimissaan osakkaita voisi olla neljä. Kaikille riittäisi kaksi viikkoa kesän parasta aikaa juhannuksesta elokuun puoliväliin. Keväällä ja syksyllä jokaisella olisi lisäksi viikko omaa aikaa. Jos osakkaita olisi vähemmän, jokaiselle riittäisi tietysti enemmän käyttöaikaa. Uskomme, että homma sujuisi, jos pelisäännöt sovitaan etukäteen tarkkaan. Osakeyhtiö voisi ehkä olla sopiva tapa järjestää omistus. Käyttökustannuksia mökissä ei juuri ole. Sähköt hoituisivat aurinkopaneelilla. Ainoastaan vene vaatii hieman huolehtimista. Veneen talvihuolto maksaa noin 200 euroa ja talvisäilytys jossakin hallissa 400-600 euroa talvikaudelta. Tiehoitokunnan ja yhteisrannan osakkuudet ovat muutaman kympin vuodessa.

Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Arvioimme, että tällaisen rantatontin ja mökin hinta liikkuu noin 200 000 eurossa. Osakkuus maksaisi siis 50 000 euroa tai hiukan enemmän, osakkuuksien määrästä riippuen. Tontilla on rakennusoikeutta yhteensä 250 neliötä. Siitä on nyt siis käytetty vasta 25 neliötä ja kymmenkunta neliötä varastorakennukseen. Tontille on aivan hyvin mahdollista rakentaa isompi päämökki. Kimpassa sen kustannukset osakasta kohti muodostuisivat kohtuullisiksi.

Lisätietoja: Heikki ja Ritva-Hanna Saari heikki.saari at pp5.inet.fi Heikki 0400 182010 Ritva-Hanna 040 657 8770

Comment