Tämä liettualainen perinneruoka tuli somessa vastaan helteiden aikaan. Moni ihmetteli raaka-aineiden yhdistelmää — kurkku, piimä, punajuuri, tilli — ja samalla ylisti keiton herkullista makua.
Löysin vihanneslokerostani vielä viime syksyn viimeiset punajuuret ja raitajuuret ja päätin hyödyntää ne tässä keitossa — eli testiin.
Keitto on todellakin herkullinen, raikas, maukas ja viilentää helteellä. Raitajuuren ja keltajuuren maku ja rakenne ovat lähellä punajuurta, joten ne sopivat mainiosti reseptiin. Toki raitajuuri ja keltajuuri tuovat keittoon toisenlaisen värin.
Šaltibarščiai (4 annosta)
Ainekset:
400 g punajuurta / raitajuurta / keltajuurta
1/2 kurkku
2 kevätsipulia
1/2 nippua tilliä
6 dl piimää tai kefiiriä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
Valmistusohje:
Keitä juurikkaat.
Pilko kaikki raaka-aineet pieniksi paloiksi. Voit halutessasi säästää osan juurikkaista ja kurkuista myöhempään käyttöön..
Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Jos säästit osan juurikkaista, pilko ne mukaan sattumiksi. Koristele kurkun paloilla.
Tarjoile esim. keitetyn kananmunan tai tofun kanssa.
Resepti on mukailtu Meillä kotona -sivuston reseptistä.
Skanaus! Hyvää ruokahalua!
-Terhi-