Alkukesästä saimme noutaa pellolta salaatteja kolmea eri lajiketta. Yksi niistä oli romainesalaatti, jonka lehdet olivat varsin paksuja ja rapeita. Eräs osuuskuntalainen oli tehnyt niistä täytettyjä kääryleitä, joten päätin myös testata ideaa viininlehtikääryleiden tapaan.

Ryöppäsin lehdet ensin pikaisesti kiehuvassa vedessä, jotta ne pehmenevät. Ryöppäyksen jälkeen poistin keskeltä kovat lehtiruodit. Täytteeksi sekoitin edellisiltä päiviltä yli jääneen riisin sekä Malmgårdin kaurariisin. Maustoin riisiseoksen tuoreella persiljalla, kuivatuilla yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.

Isommat lehdet täytin sellaisenaan, pienemmät lehdet täytin kaksin.

Reseptissä toimivat hyvin myös mangoldin, lehtikaalin tai keräkaalin lehdet.

DOLMADES (n. 20 kpl)

Mangoldin, lehtikaalin, kaalin tai paksulehtisen salaatin (esim. romaine) lehtiä.

Täyte:
1 dl riisiä tai viljariisiä
1 sipuli varsineen
pari kourallista tuoreita yrttejä esim. persiljaa, tilliä ja minttua
(kuivattuja yrttejä)
suolaa
mustapippuria

Paistoliemi:
1 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
0,5 sitruunan mehu (n. 0,25 dl)

Ryöppää lehdet pikaisesti kiehuvassa vedessä, jotta ne pehmenevät.
Keitä riisi ohjeen mukaan. Voit hyödyntää myös muilta aterioilta yli jäänyttä hävikkiriisiä.
Kuullota sipuli öljyssä. Lisää mukaan riisi ja hienonnetut yrtit. Jos sinulla ei ole käytössä tuoreita yrttejä, voit käyttää kuivattua yrttiseosta. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Laita n. 1 rkl täytettä lehden/lehtien päälle ja kääri kuvan mukaisesti tiukalle rullalle.
Asettele kääryleet tiiviisti paistovuokaan.
Sekoita paistoliemi ja kaada kääryleiden päälle.
Laita kääryleiden päälle suojaksi vielä lehtiä sekä peitä paistovuoka tiukasti foliolla tai kannella.

Paista kääryleitä uunissa keskitasolla 175°C n. 1h.

Tarjoile esim. tsatsikin kera.

Hyvää ruokahalua! καλή όρεξη!

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto