Kesäkurpitsaa tulee usein pellolta niin paljon, että on vaikeaa keksiä, mihin sitä hyödyntäisi. Kesäkurpitsan mieto maku sopii hyvin myös mukaan erilaisiin hilloihin. Tässä reseptissä kesäkurpitsa pehmittää hapanta ja voimakasta punaherukan makua. Hillon makua säväyttää raikas minttu.

Tämä hillo oli aikoinaan poikani suosikki pinaattilettujen kaveriksi. Se sopii hyvin monenlaisen, niin makean kuin suolaisenkin, aterian kylkeen. Kokeile myös leivonaisissa esim. juustokakun täytteenä.

Minttu-kesäkurpitsa-punaherukkahillo

1 dl vettä
1 l kesäkurpitsaraastetta (= n. 2 keskikokoista tai 1 iso)
1 l punaherukoita
5,5 dl hillosokeria
4 rkl kuivattua minttua tai reilusti tuoretta minttua

Raasta kesäkurpitsa ja huuhdo tuoreet marjat. Voit käyttää myös pakastettuja punaherukoita.

Mittaa kattilan pohjalle vesi, kesäkurpitsaraaste sekä marjat ja keitä seosta noin 10 min. välillä sekoittaen. Sekoita mukaan hillosokeri ja keitä vielä noin 10 min. kunnes hillo alkaa sakeutua. Pidä huolta, että seos ei pääse palamaan pohjaan. Lisää viimeisenä minttusilppu ja jätä hetkeksi maustumaan.

Voit halutessasi soseuttaa valmiin hillon tasaiseksi massaksi. Jos et halua mukaan marjojen siemeniä ja kuoria, siivilöi myös hillo. Siemenet ja kuoret tekevät hillosta ravintoaine- ja kuitupitoisempaa, mutta on makuasia pitääkö enemmän tasaisesta vai rosoisammasta lopputuloksesta. Itse siivilöin hillon, jotta se sopii paremmin myös pienille nirsoille ruokailijoille.

Anna hillon jäähtyä hetki. Sillä välin steriloi lasipurkit joko kiehuvalla vedellä tai uunissa. Muista steriloida myös purkkien kannet. Hilloa purkittaessa ole tarkkana, jotta purkkeihin ei pääse ylimääräistä likaa ja pöpöjä.

Hillot säilyvät viileässä muutamia kuukausia. Voit myös pakastaa hillon pakasterasioissa.

Nautiskele aamiaisella, lounaalla, päivällisellä tai välipalojen ja leivonnaisten säväyttäjänä.

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto