Etsimme työharjoittelijoita Kaupunkilaisten Omalle Pellolle Helsingin Herttoniemeen ja Vantaan Korsoon satokaudelle 2024. 

Keitä me olemme

Kaupunkilaisten Oma Pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila, jota pyörittää noin 200 kotitalouden 100%:sti omistama Herttoniemen ruokaosuuskunta. Viljelemme luonnonmukaisesti omistajajäsenillemme yli 30 eri kasvilajia kahdella eri pellolla, Herttoniemessä ja Korsossa. Lisäksi satoa myydään pääkaupunkiseudun ravintoloille tai suoramyyntinä pellolta.

Herttoniemen Omalla Pellolla on n. 1,4 hehtaaria peltoa, jossa viljellään luomuna ja kääntämättömän penkkiviljlelyn menetelmällä. Korson Omalla Pellolla on peltoalaa n. 6 hehtaaria, jossa viljellään biodynaamisesti luomuna pysyvissä viljelypenkeissä sekä avomaaviljelynä. Molemmilta pelloilta löytyy myös kausihuone. 

Viljelijämme Anniina on kirjoittanut kääntämättömän penkkiviljelyn menetelmästä artikkelin Luomuliiton lehteen. Olemme myös julkaisseet viljelymenetelmistä sivuillamme kaksi kirjoitusta “10 syytä, miksi kääntämätön penkkiviljely kannattaa” sekä “Luonnonmukaista kaupunkiviljelyä kolmella eri menetelmällä”

Satokausi runsaimmillaan Herttoniemen Omalla Pellolla. Kuva: Terhi Suvilehto

Työharjoittelusta

Työharjoittelun minimikesto on yksi kuukausi. Harjoittelukausi alkaa huhti-/toukokuussa ja loppuu lokakuussa. Pellolla on mahdollista työskennellä sopimuksen mukaisen jakson ajan tai koko viljelykauden. Harjoittelupaikka sijaitsee Helsingissä Herttoniemessä tai Vantaan Korsossa. Molemmille pelloille on julkisilla hyvät kulkuyhteydet.

Sinulta odotamme hyvää ja reipasta asennetta. Työharjoittelu on fyysisesti vaativaa, mutta pyrimme etsimään kaikille harjoittelijoille vaihtelevaa ja mielekästä sekä juuri osaamisen mukaista sopivaa työtä. 

Avomaavihannesten harausta Herttoniemen Omalla Pellolla. Kuva: Anniina Hillebrandt

Opit viljelijöiltämme monipuolisesti luomuviljelystä. Pystymme tarjoamaan sinulle viljelyopetusta ja konepuolen opetusta sekä mahdollisuuden tutustua ekososiaalisesti kestävään maatalousmalliin eli kumppanuusmaatalouteen. Ikävä kyllä emme pysty maksamaan työharjoittelusta palkkaa.

Muuta toimintaa satokaudella 2024

Kaudella 2024 Korson pellolle luodaan myös uudenlainen viljely-yhteisö. Helpotamme puutarha-alan ammattilaisten yrittäjyyttä mahdollistamalla yritystoiminnan harjoittamisen yhteisöllisessä ympäristössä ilman suuria investointeja. Viljelylohkon vuokrasopimukseen sisältyy kattava valikoima välttämättömiä työkoneita sekä muita resursseja kuten kasteluvesi ja komposti, kuten myös luomu- ja demeter-merkkien käytön markkinoinnissa. Farm-to-Farm -mallista löytyy lisätietoa sivuiltamme. 

Kasvisten viljelystä kiinnostuneet harrastajat puolestaan saavat uudenlaisen mahdollisuuden osallistua ruokansa kasvatukseen. Osuuskunnan jäsenet ovat jo aikaisempina vuosina päässeet nauttimaan peltotöistä paitsi talkoillessaan myös noutaessaan viikottain satonsa itsepoimintana. Nyt on mahdollista opetella puutarhurin puuhaa ammattilaisen tukemana itseviljelynä. Korsosta voi vuokrata oman penkkiviljelmän, jossa alkukauden maanmuokkaus-, kylvö- ja istutustyöt ovat valmiiksi tehty. Myös itseviljelymallista voi lukea lisää sivuiltamme.

Teemme paljon yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa. Pellolla vierailee mm. paljon erilaisia ryhmiä kuten eri-ikäisiä jäseniä, ravintoloita tai oppilasryhmiä. Kesän aikana järjestämme tapahtumia, joista tunnetuin lienee jo perinteiset Herttoniemen Sadonkorjuujuhlat.

Kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit työharjoittelusta Herttoniemen Omalla Pellolla, laita viestiä herttoniemenpuutarhuri@gmail.com
Jos kiinnostuit työharjoittelusta tai työskentelystä Korson Omalla Pellolla, laita viestiä ruokaosuuskunta@gmail.com.

Lisätietoja saat myös ottamalla yhteyttä p. 050 571 5032 / Olli Repo tai ruokaosuuskunta@gmail.com.

Meidät löytää myös somesta

Facebook: Kaupunkilaisten Oma Pelto, Herttoniemen Oma Pelto
Instagram: kaupunkilaisten_oma_pelto

Teksti: Terhi Suvilehto