Varoitus: Tämä on mainos!

Aineettomia joululahjoja on monenlaisia. Voit tukea kehittyviä maita ostamalla sinne supersiemeniä, satuhetken lapselle, kouluruokailua, vuohen, vettä, ammatin tai jopa halauksen. Apu on tärkeää, ja samalla ostamme itsellemme hyvää omaatuntoa hyvinvointimme keskellä.

Entäpä jos tämän vuoden aineeton joululahjasi olisikin täynnä elämää, hyödyttäisi myös sinua itseäsi ja toisi sinulle silti hyvää omaatuntoa. Osta lahjaksi oma pelto, tai oikeastaan pala pellosta, jonka jaat yhdessä muiden kanssa. 

Samalla ostat kodin miljoonille eläimille, linnuille, eliöille ja mikrobeille, sekä itsellesi mainion kesänviettopaikan pääkaupunkiseudulta. Oikeastaan saat kaksi kesänviettopaikkaa, Helsingin Herttoniemestä ja Vantaan Korsosta. Kaupunkilaisten Oma Pelto tarjoaa monenlaisia elämyksiä kaikille aisteille läpi kesän pitkälle syksyyn saakka.

Penkkiviljelyn istutustalkoot Korson pellolla kesäkuun alussa 2022 keräsivät yhteen osuuskunnan väkeä monessa sukupolvessa. Kuva: Terhi Suvilehto

Herttoniemen pellolla metromatkan läheisyydessä pääset satokauden aikana työntämään kätesi multaan viikottain satokassia poimiessasi. Samalla nautit lintujen laulusta ja annat mielesi rauhoittua luonnon rauhassa ja tuoksuissa. Pellolla järjestetään myös säännöllisesti talkoita, jolloin peltogym saa kehosi vetreään kuntoon. Kumppanuusviljelyssä pääset puutarhatöihin ja -tunnelmaan ilman, että sitoudut koko kesäksi hoitamaan kasvimaatasi. Lapsesi kirmaavat turvallisessa ympäristössä ötököitä ja kukkia tutkien sinun nauttiessa kuntoilusta ja itse tekemisen ilosta. Valipalaksi voitte poimia sesongin mukaisesti esim. sokeriherneitä, porkkanoita tai lehtikaalia suoraan pellosta rouskuteltavaksi.  

Mikäli haluat lisää vastuuta ja oppia, on Korson pellolta mahdollista vuokrata oma viljelypenkki. Tässä itseviljelymallissa ammattilainen on tehnyt puolestasi kevään pohjatyöt ja pääset hänen ohjauksessa opettelemaan ruokasi kasvatusta. Korson pellolla on hyvin tilaa myös telttailla, ihan kävelymatkan päässä juna-asemalta. 

Herttoniemen pellolla järjestetään satokauden aikana erilaisia tapahtumia. Kesäkahvila on avoinna viikottain ja voit tavata pellolla ystäviäsi sekä muita osuuskunnan jäseniä. Samalla on helppo vaihtaa ajatuksia satokassin sisällöstä sekä uusimpia reseptejä. Löydät siis uusia myös ystäviä ja olet mukana elämänilloisessa yhteisössä. Satokausi huipentuu perinteisiin syyskuun sadonkorjuujuhliin, joissa tutustutaan suomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin sekä iloitaan musiikista, tanssista, taiteesta ja hyvästä ruoasta.

Kansantanssin pyörteissa Knusbackan pihalla Herttoniemen sadonkorjuujuhlissa 2023. Kuva: Terhi Suvilehto

Ainiin… kaiken edellä mainitun lisäksi saat tuoreet ja maukkaat luomukasvikset eri väreissä ja eri lajeissa viikottain keittiöösi. Jos et halua poimia satoasi itse pellolta, voit noutaa valmiiksi poimitut, pestyt ja pakatut kasvikset siistissä satokassissa sovitulta noutopisteeltä. Kasvistuntemuksesi ja ruoanlaittotaitosi paranevat. Kotisivuilta löytyy tueksi reseptipankki, josta voit napata ideoita keittiöösi. Opit laittamaan ruokaa uudella tavalla ja hyödyntämään monipuolisesti erilaisia kasviksia. Alat syömään terveellisemmin, olet energisempia ja voit paremmin, läpi vuoden.

Viikon satokassi itsepoimittuna: kasvisten kirjoa, väriä ja makua. Kuva: Terhi Suvilehto

Tämän kaiken myötä olet rakentamassa uudenlaista ruokajärjestelmää, jossa ruoantuotanto on omissa käsissämme ja toteutetaan planetaarisissa rajoissa. Autat maata ennallistumaan ja lisäät lähiluontosi monimuotoisuutta. Sinusta tulee maan ystävä ja hoitaja ja kumppanuusviljelijänä myös maanviljelijä. Tämä jos mikä saa omantunnon voimaan hyvin, suorastaa lauleskelemaan ilosta.

Osta siis tänä vuonna kestävä ja aineeton joululahja, joka on täynnä eloa ja tuo sinulle hyvää elämää!

P.S. Vinkkaa tästä mahdollisuudesta myös ystävillesi ja laita hyvä kiertämään.

Teksti: Terhi Suvilehto