Ruoka on yhteinen ja yhdistävä asia, joka parhaimmillaan toteutuu tuomalla ihmiset yhteen saman pöydän ääreen aterioimaan. Yhteiset ruokailuhetket ovat elämän juhlan ydintä, joka yhdistettynä yhdessä kasvatettuihin vihanneksiin korostaa sitä erityisyyttä, jonka peltoyhteisöön kuuluminen mahdollistaa. Yhteisöllisyyden mahdollisuuksia on pohdittu talven aikana paljon ja toivomukseksi onkin herännyt, että se muotoutuisi jäsenten näköiseksi toiminnaksi, johon osallistuminen tapahtuu omalla vastuulla ja toisiimme tukeutuen. Kumppanuusmaatalous ei toteudu ilman yhteisöä jota se palvelee. Se tukee suoraan paikallista lyhytketjuista ruokajärjestelmää ja toimii siltana luoden yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutussuhteita ympäristön ja ihmisen välille.

Marraskuusta alkaen on työstetty Oman pellon viljelysuunnitelmaa tulevalle kaudelle ja jäsenet ovat päässeet mukaan suunnitteluun kolmessa viljelytyöpajassa kuluvan talven aikana. Suunnitelmien tukena meillä on ollut Henri Murto Rekolan tilalta, jossa hän on menestyksekkäästi toteuttanut penkkiviljelyä jo useita vuosia. Rekolan tila on Suomen vanhin biodynaaminen maatila, joka on myös meidän yhteistyökumppani, sillä tilaamme heidän kasvattamia taimia joka kevät. Henrin kanssa vietetyt keskustelut ovat olleet sydämellisintä parhautta ja antaneet inspiraatiota sekä varmuutta lähteä toteuttamaan uudenlaista tuotantosuuntaa. Hänellä on arvokasta kokemusta biodynaamisesta viljelystä.

Viljelyn suunnittelu on vienyt tänä vuonna huomattavasti enemmän aikaa kuin aiempina vuosina juuri uusien muutosten takia. Kokeilemme myös viljelyyn suunniteltua TEND –päivyriä, johon tallennamme kaikki viljelyn työvaiheet ja kasvikohtaiset tiedot. Näin saamme tarkkaa dataa tulevaisuudessa vuosien erilaisuudesta ja toteumasta. Uutta on myös talven aikana kokoontunut Viljelyryhmä, joka on myös yksi talkooryhmä, jonka toimintaa pyrimme osin ohjaamaan itsenäisempään suuntaan mm. kitkentöjen osalta sekä uudet Itsepoimintakaverit, joksi voit ilmoittautua myöhemmin keväällä, jos koet, että sinusta olisi jollekin uudelle itsepoimijalle tueksi ensimmäisillä poiminta kerroilla. Viljelijät opastavat tähän tärkeään rooliin tietysti ennen sadonkorjuun alkamista.

Koululaiset käyvät peltotöissä.

Viljelysuunnittelun ohessa olemme käyneet keskusteluja yhteisöllisyydestä ja sen kokemisesta sekä mahdollisuuksista rakentaa yhteisöä koossapitävää toimintaa pellon ympärille. Olemme tehneet kartoitusta tiloista kaupungissa, joissa erilaisia tilaisuuksia voi matalalla kynnyksellä järjestää. 

Yksi toimivan yhteisön edellytys on se, että sen sisällä jäsenten kesken tapahtuu yhteistä tulosvastuutonta toimintaa eli Hauskaa ;) Toinen tärkeä asia on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, joka voi tapahtua nimenomaan yhteisissä hetkissä tai itsekseen omassa yksityisyydessä. Yhteisten tapahtumien voimavara on se, että parhaimmillaan se antaa enemmän energiaa kuin ottaa. Myös tapahtumat kaupungissa ovat toivottavia etenkin talvikaudella, mutta miksei kesälläkin, jos pellolle meno on jostain syystä hankalaa. Oman pellon nettisivuille ilmestyy kalenteri, johon pyrimme merkkaamaan tulevia tapahtumia. Vuosikalenterin avulla voi olla helpompi hahmottaa satokauden eri vaiheita ja vuodenaikajuhlien tarkoituksia, jotka wanhassa perinteessä ovat olleet arjen koossa pitävä tärkeä yhteisöllinen tapa nauttia kulloinkin käsillä olevista hetkistä. Oman pellon tapahtumien mahdollisuudet ovat niin laajat ja yhteisössämme niin paljon erilaista osaamista, että jäsenistön ansiosta vuosikalenteri voi muotoutua juuri sellaiseksi kuin me kaikki haluamme ja yhteisölliseen toimintaan voi tulla mukaan itse valitsemallaan tavalla. Erilaiset talkooryhmät mahdollistavat kaikkien osallistumisen toiminnan pyörittämiseen ja mukana oloon fyysisestä kunnosta tai elämäntilanteesta riippumatta. Jäseniä tullaan tiedottamaan talkooryhmistä ja niihin ilmoittautumisista erikseen kevään aikana.


Toiveissamme on myös saada lapsiystävällistä toimintaa talkoiden oheen pellolle, jotta perheiden kynnys osallistua talkoisiin helpottuu ja aikuisten kädet vapautuvat talkoohommiin. Kokemus on osoittanut, että peltoympäristössä lapset löytävät mielekästä puuhaa ja trampoliini on tietysti yksi vetonaula, jossa aika kuluu porukassa. Kaikki jäsenten toimet yhteisen viihtyvyyden ja käytännöllisyyden lisäämiseksi ovat tervetulleita. Ajatus pienestä kesäkeittiöstä pellon yhteyteen mahdollistaisi meille mielekästä yhdessäoloa pellolla.

Kaupunkilaisten Oma pellon jäsenhankinta kaudelle 2022 on nyt käynnissä. Tervetuloa mukaan uudelle kaudelle uudet sekä vanhat jäsenet.

Mukavaa kevään odotusta,

Viljelijät Kirsi ja Teija