Kumppanuusmaatalous on muutakin kuin ruokaa – teemaviikko ensimmäistä kertaa Suomessa.

Suomessa vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä kumppanuusmaatalousviikkoa 20.–27.2.2022.

Kumppanuusmaatalous on ruoantuotantotapa, jossa kuluttajat sitoutuvat etukäteen ostamaan tietyn osuuden maatilan sadosta ja tuottaja vastaavasti sitoutuu sen tuottamaan. Sen lisäksi, että jäsenet pääsevät nauttimaan tuoreesta, paikallisesta ruoasta, on kumppanuusmaatalous erinomainen tapa tukea paikallisia maanviljelijöitä ja tutustua heihin.

Kumppanuusmaatalous on muutakin kuin ruokaa. Se tukee suoraan paikallista lyhytketjuista ruokajärjestelmää ja toimii siltana luoden yhteisöllisyyttä ja uusia suhteita eri toimijoiden välille. Teemaviikolla juhlitaan suhdettamme paikalliseen maatalouteen ja osoitetaan arvostusta paikallisia kumppanuusviljelijöitä kohtaan, jotka työskentelevät tuottaakseen kauden parasta paikallista ruokaa. Viikon ohjelma käynnistyy sunnuntaina 20.2. webinaarilla, jossa kansainvälisen kumppanuusmaatalousverkosto Urgencin pääsihteeri Jocelyn Parot kertoo, mitä kumppanuusmaataloudessa tapahtuu Euroopassa.

– Jo lähes miljoona eurooppalaista on mukana kumppanuusmaataloudessa. Kumppanuusmaatalouden muutoskestävyys on korostunut koronapandemian ja maatilojen kannattavuuskriisin aikana. Kumppanuusmaatalous joustaa muuttuvissa olosuhteissa, ja viljelijät saavat tukea kuluttajajäseniltä, hän kertoo.

Parot vieraili Suomessa vuonna 2011, minkä jälkeen perustettiin Suomen ensimmäiset kumppanuusmaatalousmalliin perustuvat ruokaosuuskunnat. Teemaviikon aikana maanviljelijät, ruokaosuuskunnat ja kumppanuusmaatalouden harrastajat eri puolilla maata tuovat tietoa kumppanuusmaataloudesta kannustaakseen yhä uusia jäseniä liittymään kumppanuusmaatalousyhteisöihin ja maatiloja käynnistämään kumppanuusmaataloustoiminnan. Ostamalla kumppanuusmaatilan osakkuuden edistät sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää ruoantuotantoa.

Kumppanuusmaatalous.fi -sivustolta löytyvät Suomessa toimivat kumppanuusmaatilat, yleistä tietoa kumppanuusmaataloudesta sekä kumppanuusmaatalousviikon ohjelma.

Viikon järjestävät Suomen kumppanuusmaatilojen verkosto Kumppanuusmaatalous ry, Luomuliitto ja Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta (KUMAKKA) - hanke.

Lisätietoja: Olli Repo Kaupunkilaisten Oma Pelto olirepo@gmail.com 050 571 5032