Ravintola Chapter käyttää Oman pellon kasviksista naatitkin

Kauppatorin laidalla sijaitseva ravintola Chapter luo tänä vuonna menunsa Kaupunkilaisten oman pellon satokauden mukaan. Ravintola kokeili Kaupunkilaisten oman pellon tuotteita viime syksynä, ja tällä satokaudella ravintola päätti ostaa kuusi täyttä sato-osuutta.


 
Iso osa tulee tänä vuonna Omalta pellolta, jonka lisäksi meillä on muutamia lähiviljelijöitä, joilta ostamme raaka-aineita
— ravintoloitsija Juho Ekegren
 

Yhteistyö alkoi viime vuonna, kun Kaupunkilaisten oma pelto myi Chapterille runsassatoista maa-artisokkaa ja punajuuria. Muutaman viikon testijakson jälkeen syksyllä ravintola päätti tänä vuonna, että Omasta pellosta tulee sen merkittävä hankkija.

 

ruokaosuuskunta_kuvaaja_vilmarepo_P1330267.jpg

"Päätös vahvistui heti kun maistoimme tuotteita. Kyse on todella hyvistä raaka-aineista. Yleisesti ottaen jokaisen Kaupunkilaisten omalta pellolta tulevan raaka-aineen maku on paljon intensiivisempi”

 Ekegren sanoo.

Vuoden 2017 kesällä perustettu Chapter on noussut nopeasti Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon. Ravintolan filosofiana on, että mahdollisimman pieni osa ravintolaan tulleista raaka-aineista päätyy biojätteeseen.


 
Hyödynnämme jokaisen raaka-aineen mahdollisimman pitkälti, pariin kolmeenkin kertaa. Juurekset ovat hyvä esimerkki. Käytämme mukulat sellaisinaan kuorineen. Jos kuorimme, käytämme kuivaamme tai hapatamme kuoret myöhempää käyttöä varten. Kesällä käytämme naatitkin, joita myös kuivaamme tai joista teemme öljyjä myöhempää käyttöä varten
— sanoo Ekegren.
 

Ravintolan jäsenyys eroaa hieman kotitalouden jäsenyydestä. Chapter on suunnitellut yhdessä Kaupunkilaisten oman pellon kanssa viljelyä ja tarjoaa ravintolalle viikoittain 5–10 raaka-ainetta. Raaka-aineet tulevat ravintolalle 1–2 kuljetuksella viikoittain.


 
Olemme tottuneet muuttamaan menuta, mutta meille tärkeintä on kommunikaatio: kunhan tiedämme suunnilleen mitä on tulossa, niin osaamme mitoittaa muut hankintamme
— Ekegren sanoo.
 

Talkootkin on tulossa. Oman pellon tavoitteena on, että ravintolan henkilökunnalle järjestetään omat talkoot, sillä tavalliset talkooajankohdat ovat monelle työaikaa.


Kaksi tapaa käyttää naatit Chapterin tapaan

Aina naatteja ei jaksa syödä tuoreena esimerkiksi salaateissa. Naatteja voi kuitenkin säilöä myöhempää käyttöä varten.

 

“Yrttiöljy” naateista

1. Keitä kattilallinen vettä ja laske toiseen astiaan kylmää vettä. Ryöppää naatit laittamalla ne 30 sekunniksi kiehuvaan veteen, siirrä ne sitten kylmään veteen.

2. Purista naateista ylimääräinen vesi pois ja soseuta blenderillä mahdollisimman hienoksi rypsiöljyn kanssa. Desilitra ryöpättyjä naatteja kaipaa kaverikseen noin 2 desilitraa hyvälaatuista öljyä.

3. Lopuksi siivilöi öljy. Naattiöljy säilyy jääkaapissa pari viikkao ja pakastimessa pari kuukautta.

 

Kuivatut naatit:

Voit käyttää naatteja myös kuivattujen yrttien sijaan esimerkiksi keitoissa tai padoissa. Voit kuivata naatit saunassa tai pitämällä niitä ainakin 12 tuntia kiertoilmauunissa 50 asteen lämpötilassa. Huomaat kyllä, kun naatit ovat kuivaneet riittävästi ja muistuttavat kuivattuja yrttejä.


Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää Ruokaosuuskunnasta ja Kaupunkilaisten omasta pellosta!