Viewing entries in
Salaatit

Punajuuri-lehtikaalisalaatti

Punajuuri-lehtikaalisalaatti

Näin joulun alla pellon punajuureja voi olla vielä säilöttynä jääkaapin kasvislokeroon. Lehtikaalia puolestaan saattaa löytyä jopa pellolta, sillä se säilyy hyvin pakkasta. Niistä saa yhdessä ihanan jouluisen salaatin, joka sopii lisukkeeksi muille jouluherkuille. Yhdistämällä salaattiin enemmän proteiinia, sopii se myös kevyeksi lounaaksi sellaisenaan.

Punajuuri-lehtikaalisalaatti (2-4 annosta)

Ainekset:

Salaatti:
150-500 g punajuurta
150 g lehtikaalia + erilaisia lehtivihanneksia kuten salaattia ja pinaattia
30-50 g rukolaa
1 pkt mozzarellajuustoa (myös feta ja sinihomejuusto käy, jos haluat enemmän makua)
(granaatinomenan siemenet)

Hunajapaahdetut siemenet:
1 dl siemeniä
1 rkl hunajaa

Kastike:

0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  1. Paahda punajuuret uunissa 200 asteessa n. 40 min., kunnes ne ovat al dente. Jos paahdat kuorineen, säilyy juuresten kosteus. Jos haluat paahteisempaa makua paahda kuorittuna, mutta lorauta silloin päälle öljyä, jotta punjauuret eivät kuivu. Anna jäähtyä, kuori tarvittaessa ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.

  2. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin.

  3. Sekoita puolet kastikkeesta punajuurten joukkoon ja jätä marinoitumaan.

  4. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Sekoita koko ajan, jotta siemenet eivät pala. Lisää loppuvaiheessa pannulle hunaja. Pyörittele hunaja nopeasti siementen kanssa sekaisin ja siirrä siemenet leivinpaperin päälle jäähtymään.

  5. Poista lehtikaalista ruodit. Revi lehtikaali sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita mukaan loput kastikkeesta ja puristele hetken aikaa, jotta kastike pehmentää lehtikaalin. Revi myös lehtivihannekset ja sekoita mukaan yhdessä rukolan kanssa.

  6. Asettele salaatti, punajuuret, hunajapaahdetut siemenet ja mozzarella kauniisti tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi granaatinomenan siemenillä. Enjoy.

Hyvää joulua! <3

Ohje mukailtu K-ruoka -reseptistä.

-Terhi-

Thaimaalainen kaalisalaatti

Thaimaalainen kaalisalaatti

Joskus Thaimaan reissulla ostin katukeittiöstä aivan taivaallisen hyvää papaijasalaattia. Siitä lähtien olen kaivannut tuota herkkua ja huomasin, että sitähän voi hyvin valmistaa kotoisasti kaalesta.

Salaatti toimii joko lisukkeena eri ruokalajejen kanssa tai ihan sellaisenaan ruokaisana salaattina, kun lisää päälle esim. katkarapuja, tofua tai kanaa. Tässä versiossa on mukana valkosipuli—yrttimarinoituja jättikatkaravun pyrstöjä.

Thaimaalainen kaalisalaatti

500 g kaalta
3 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
1 punainen tuore chili / kuivattua chilirouhetta
1,5 rkl intiaanisokeria / ruokosokeria / tavallista sokeria
1 limen mehu
2rkl kalakastiketta / soijakastiketta
0,5-1 dl paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä
1 nippu tuoretta korianteria / thai-basilikaa

Purista valkosipuli tai pilko/hakkaa se pienen pieniksi palasiksi. Sekoita mausteet (valkosipuli, sokeri, limen mehu, kala-/soijakastike) keskenään mausteliemeksi ja anna sokerin liueta rauhassa liemeen. Sekoita hyvin.

Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat raastimen isolla terällä. Pilko myös chili pienen pieniksi suikaleiksi. Sekoita kaali, porkkana ja chili keskenään. Jos käytät kuivattua chiliä, sekoita myös se kasvisten joukkoon. Pilko tuore korianteri / thai-basilika.

Sekoita maustekastike hyvin kaalisalaatin joukkoon. Sekoita mukaan myös osa tuoreesta korianterista / thai-basilikasta sekä osa maapähkinöistä.

Koristele salaatti tuoreella korianterilla / thai-basilikalla ja maapähkinöillä.

Hyvää ruokahalua! ฮืวาอา รัวคาฮาลัว!

Resepti ja kuva: Terhi