Tähän keittoon saa helposti upotettua monenlaista vihannesta, vaikka sen perinteisessä reseptissä puhutaankin lehtikaalista. Olen tehnyt Caldo Verdeä myös vuohenputkesta, mutta yhtä hyvin keitto voisi toimia myös esim. nokkosesta, pinaatista tai mangoldista. Nokkonen tosin täytyy ryöpätä ennen keittoon lisäämistä ja mangoldi värjää liemen punertavaksi. Tärkeät mausteet ovat maustepippuri ja laakerinlehdet.

Kun vain osa keitosta soseutetaan sauvasekoittimella, tulee siihen mukavasti puru- ja suutuntumaa. Samaa kikkaa kannattaa kokeilla myös muihin kasvissosekeittoihin.

Caldo Verde

Ainekset (4 annosta):

2 rkl öljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
6 perunaa
n. 1 l vettä
100 - 200 g vihervihanneksia esim. lehtikaalia, mustakaalia, vuohenputkea, mangoldia, nokkosta ym.
suolaa
maustepippuria
mustapippuria

(savutofua tai mausteista makkaraa)

Valmistusohje:

1. Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuori ja pilko perunat. Hienonna vihervihannekset.
2. Kuullota sipulit, valkosipuli ja perunakuutiot öljyssä isossa kattilassa.
3. Lisää kattilaan reilu litra vettä, laakerinlehdet ja suola. Lisää vihervihannekset. Pyöräytä päälle pippuria.
4.Hauduta keittoa kannen alla, kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Poista laakerinlehtdet ja ota perunakattilasta 1/3 perunoista syrjään.
6. Soseuta keitto. Lisää mukaan kokonaiset perunakuutiot.
7. Maista lopuksi ja mausta tarvittaessa lisää suolalla tai pippurilla.

Halutessasi voit lisätä keittoon jotain proteiinia kuten esim. papuja, hernistä, paahdettuja tofukuutioita (savutofusta tulee enemmän makua) tai makkarakuutioita.

Bom Apetite!

-Resepti ja kuva: Terhi, mukailtu reseptistä