Kaupunkilaisten oma pelto 2023

Viljelemme kahdella pellolla eli Vantaan Korsossa ja Helsingin Herttoniemessä kautena 2023.

Herttoniemen kartanon pelloilla alkaa ensimmäinen koko satokausi. Viime vuonna viljelimme Herttoniemessä yhdessä Stadin puutarhurin kanssa. Oman pellon viljelijänä toimii viime kaudesta tuttu viljelijä Anniina Hillebrandt. Siemenet ja taimet ovat tilattu ja satokauden suunnitelmat on tehty tulevalle satokaudelle. Pellolla järjestetään Helsinki-päivänä satokauden startti tapahtuma 12.6. ja syyskuussa sadonkorjuujuhlat. 

Vantaan Korsossa aloitamme maanparannus vuoden, koska pystymme viljelemään luomuvihannekset jäsenille Herttoniemen pellolla. Vantaan Korsossa viljelymaan kunto on huono ja monivuotiset rikkaruohot pitää vihdoin saada pois. Nyt voimme antaa pellon levätä ja parantaa pellon kuntoa tuleville satokausille. Yksi lohko niitylle, toinen aurinkgonkukalle, monivuotista apilaa, katteita, äestystä... Tulemme testaamaan erilaisia maanparannusmenetelmiä. Tämä olisi pitänyt tehdä 12 vuotta sitten kun aloitimme viljelyt Korson pellolla. Parempi myöhänkään kuin ei milloinkaan.

Vantaan Korsossa on viime vuosina perustettu myös penkkiviljelyä. Näille lohkoille perustamme viljelyryhmän, joka saa yhdessä viljellä pellon penkeillä. Maa on viljelypenkeissä paremmassa kunnossa kuin isoilla peltolohkoissa. Viljelypenkit pysyvät parempana kun siellä myös viljellään. Tässä on hyvä mahdollisuus omatoimi viljelyyn. Keräämme viljelyryhmän hoitamaan peltoja ja viljelemään penkeissä kaudelle 2023.

Kertauksena. Herttoniemen kartanon pellot tuottavat itsepoimijoille satokauden vihannekset. Pellolta kerätään myös satokassit sadonjakopisteille. Vantaan Korson pelloilla maanparannus ja ryhmäviljely kokeilu kaudella 2023. Toivotaan, että kaudella 2024 pellot paremmassa kunnossa ja aloitamme taas monipuolisen vihannesten tuotannon myös Vantaan Korsossa.

Farm With Us - Kaupunkilaisten Oma Pelto