Kasvukaudella 2022 Kaupunkilaisten omalla pellolla tapahtui paljon uutta ja kiinnostavaa, mutta kuten arvata saattaa, uuden opettelu ja -rakentaminen on aikaa vievää puuhaa. Korson pelloilla otettiin uusi pysyviin penkkeihin perustuva viljelymenetelmä käyttöön ja vaihdettiin konekanta kevyempään sarvitraktoriin. Penkkien perustamisvuosi oli odotetustikin hyvin työntäyteinen, koska peltolohkot piti käytännössä muokata uuteen uskoon, penkkiriveiksi. Perustamistyötä jäi vielä seuraavallekin vuodelle, mutta suurin osa suunnitelluista penkeistä saatiin tehtyä valmiiksi. Ylläpitotyötä, kuten kitkentää ja harausta tulee riittämään runsaasti vielä useiksi vuosiksi eteenpäin, koska lähtötilanne rikkakasvien osalta on jokaisella peltolohkolla aivan surkea. Mutta hei, todella suurella ja reippaalla porukalla talkoiltiin pitkin kautta ja ylläpitotöitä saatiin tehtyä hyvällä menestyksellä. Joukossa on mahdollisuus! Satoa saatiin monipuolisesti ja runsaasti, poikkeuksena huono perunavuosi, joka johtui suurilta osin kuivuudesta sekä kyseisen peltolohkon huonosta ravinnetasapainosta. 

Kompostiasioita kehitettiin tällä kaudella uusilla panoksilla kuten lehmänlanta ja bokashikokeilu, joka onnistui hyvin. Molemmat ovat ravinneinvestointeja tulevaisuutta varten. 

Kiitos kaikille mukana olleille ja talkoilijoille. Teitä on aina mukava tavata pellolla viljelytöiden parissa. Suuri kiitos myös kaikesta kannustavasta palautteesta. Jäi sellainen fiilis kaudesta, että saimme uuden viljelymenetelmän hyvin käyntiin ja tästä on hyvä jatkaa kehittymistä. Uusi viljelyrutiini alkaa muotoutua sitten kausien edetessä ja peltotöissä rutiinihan tarkoittaa ainaista reagoimista tilannemuutoksille.  Hyvällä tiimillä sellainen onnistuu, kun luotetaan toisiimme ja kokemukseen. 

Pellolla riitti harjoittelijoita tällä kaudella, mikä oli suuri apu kaiken sen työmäärän kanssa. Olipa kerrassaan ahkeraa ja kiinnostunutta sakkia. Mukava työskennellä ryhmässä, jonka dynamiikka tukee kaikkien jaksamista sekä henkisiä prosesseja. Ihmisten kanssa, jotka ovat sen verran hyvin kiinni itsessään sekä ympäristössään, että rohkenevat kasvaa samanaikaisesti kohti valoa ja pimeää. Kaikki se on osa yhteisökehitystä, jolla on vaikutusta suoraan omaan ympäristöön, mutta myös laajempaan yhteisöön. Meillä on mahdollisuus rakentaa uudenlaisia tapoja toimia ryhmissä ja työelämän rakenteissa. Vaikka kausi oli monelta kantilta raskas, voi silti samanaikaisesti olla olemassa  tukeva ja henkistä viisautta lisäävä ilmapiiri. Me myös nauroimme paljon. 

Kauden nyt ollessa takanapäin on taas aika löytää se levon helmi ennenkuin seuraavan kauden suunnitelmat ja innokkuus valtaavat mielen. Keskittyä muihin askareisiin ja antaa harrastuksille enemmän tilaa. 

Tapaamisiin pellolla,

Kirsi ja Teija

Toinen iso uudistus oli laajentuminen Herttoniemeen. Ohessa kuulumisia kuluneelta kaudelta Herttoniemen puutarhuri Anniinalta, tervetuloa mukaan!...

Viime elokuussa Kaupunkilaisten Oman Pellon toiminta laajeni Herttoniemeen: Jo yli kymmenen vuotta toiminnassa ollut luomuvihannestila Stadin Puutarhuri siirtyi osuuskunnan hallintaan. Uudeksi nimeksi tuli Herttoniemen Oma Pelto.


Herttoniemen Oma Pelto toimii itsepoimintaperiaatteella. Herttoniemen jäsenet tulevat kerran viikossa puutarhalle poimimaan kassillisen vihanneksia. Lähetin jäsenille aina maanantaisin sähköpostin, jossa määriteltiin, mitä ja kuinka paljon voi poimia.

Satoa riitti hyvin viimeisiinkin satokasseihin. Ankara kuivuus heinä-elokuussa oli toki jättänyt osan sadosta kitukasvuiseksi, mutta ei onneksi kaikkea – esimerkiksi lehtikaali, talvikurpitsat, porkkanat ja kesäkurpitsat onnistuivat tänä vuonna erityisen hyvin. Käytämme Herttoniemessä kääntämättömien penkkien menetelmää, jonka kehittämistä tullaan jatkamaan.

Ensi vuonna suunnitelmissa on lisätä jäsenten määrää. Jäseniä meillä oli tänä vuonna 40, ensi vuonna tavoite on 60. Lisäksi suunnitelmissa on monipuolistaa vihannesvalikoimaa: Uutuuksiksi on suunnitteilla erilaisia sipuleita ja punajuurilajikkeita sekä pensas- ja härkäpapuja. Myös herneet ja yrttikimput ovat harkinnassa. Kukkia puutarhalle tulee mahdollisimman paljon, jotta jäsenet voisivat poimia kimppuja mukaansa jokaisena satoviikkona. Puutarhan maksimaalinen kukinta hyödyttää toki myös luonnon monimuotoisuutta yleisesti.


Tänä syksynä energiani kului pääosin viljelytöihin, minkä takia yhteisöllisen toiminnan järjestäminen jäi vähemmälle. Ensi vuonna tarkoitus on järjestää muutamia (vapaaehtoisia) yhteistalkoita sekä pienimuotoiset kauden alottajais- ja lopettajaiskahvit jäsenille. Muuten puutarha oli ja tulee ensi kautenakin olemaan auki jäsenille, jotka haluavat ottaa osaa puutarhan töihin.


Lasten tutustuttaminen ja osallistaminen eettiseen ruoantuotantoon on yksi paremman tulevaisuuden kulmakivistä. Tänä syksynä tuotti suunnatonta iloa nähdä, miten monet jäsenistämme tulivat poimimaan vihanneksia lastensa tai lastenlastensa kanssa. Muutamat lahjoittivat myös satokasseja lastensa päiväkotiryhmille, jotka tulivat ne sitten puutarhalta yhdessä poimimaan.

Kulunut syksy oli siis kaiken kaikkiaan onnistunut. Väsyneenä mutta tyytyväisenä voi nyt kirjata ylös opittuja asioita ja uusia ideoita tulevaisuutta varten. On valtavan voimaannuttavaa saada olla mukana rakentamassa ruoantuotannon uuttaa suuntaa yhdessä osuuskunnan ja puutarhan jäsenten kanssa.


Levollista talvenodotusta ja nähdään ensi keväänä,

Anniina