Lehdistötiedote: Korona-aika kehitti uuden tavan ostaa kasviksia - pääkaupunkiseudulla haetaan satokauden herkut omalta pellolta

Palstaviljely on suosittua kaupungissa, mutta se ei ole kaikille mahdollista. Kaupunkilaisten oma pelto haluaa tuoda luonnosta ja hyvästä ruuasta kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua viljelyyn helpommin. Kaupunkilaisten oma pelto on kumppanuusmaataloustila, jolla yhdessä vuokratulla pellolla yhdessä palkatut ammattiviljelijät, eli “personal farmerit” viljelevät satoa jäsenille. Jäsenet voivat osallistua toimintaan mm. talkoilemalla ja ostamalla ennakkoon sato-osuuden pellolta. Yhdessä voimme muuttaa suomalaista ruokakulttuuria ja olla edistämässä  kestävää kuluttamista, kun tiedämme kuka ruokamme viljelee ja mistä ruokamme tulee. Vantaan Korsossa sijaitseva Kaupunkilaisten oma pelto tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden tuoreisiin kasviksiin myös satokaudella 2021. 

 
Itseäni tässä kiinnostaa yhteisöllisyys. Minulla oli aiemmin oma palsta Espoossa, mutta menetin sen, kun muutin Helsinkiin. Tässä pääsee tekemään yhdessä, ja jokainen voi omien voimiensa ja kiinnostuksensa mukaan osallistua
— Päivi Halonen, kaupunkilaisten oman pellon jäsen
 

Uutena mallina on itsepoiminta suoraan pellolta; jäsenet voivat käydä pellolla poimimassa itse oman sato-osuutensa personal farmereiden opastamana. Uusi malli luo jäsenille mahdollisuuden seurata läheltä oman pellon satokautta. Tämä Suomessa uusi itsepoimintamalli on tuttua mansikkatiloilta, mutta esimerkiksi Norjassa kumppanuusmaatilat perustuvat hyvin pitkälti itsepoimintaan. Se luo jäsenille ainutkertaisen luontokokemuksen. Pellon satoa voi tilata myös aikaisempaan malliin jakopisteisiin ympäri Helsinkiä, missä sadonjako tapahtuu joka toinen viikko.

Korona-aika on laittanut monet yritykset tiukille ja myös oman pellon toimintaa on mietitty uusiksi vastaamaan niin meneillään oleviin kuin tulevaisuudenkin haasteisiin. Nyt korona-aikana uskomme, että tällaiselle toiminnalle on kysyntää. Pellolla on helppoa pitää hyvät turvavälit ja kontaktit minimissään. Omalle pellolle voi tulla vaikka viikonloppuna viettämään aikaa, nauttia piknikin ja samalla kerätä sato-osuuden suoraan pellosta. Jäsenet jakavat reseptejä ja viljelijät neuvovat kasvisten säilömisessä ja käsittelyssä. Parhaista ja tuoreimmista raaka-aineista on helppo valmistaa ruokaa ja löytää uusia reseptejä arkeen.

 
Kun usein katsotaan ensin resepti ja hankitaan siihen raaka-aineet, tässä se menee toisinpäin. Meillä on aineet valmiina ja saamme tehdä niistä ihan mitä haluamme. Mielestäni tämä on monella tasolla se, miten koko meidän ruokatalous pitäisi organisoida, jotta se olisi kestävämpää. Tämä on myös todella luovaa.
— Galina Kallio, kaupunkilaisten oman pellon jäsen
 

Aiempien vuosien tapaan oman pellon viljely perustuu maaperää uudistaviin luomuviljelymenetelmiin ja se tarjoaa myös erinomaiset puitteet mm. Green care -hyvinvointitoiminnan harjoittamiseen.


Kaupunkilaisten oma pelto täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Oma pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatalouteen (csa = community supported agriculture) perustuva maatila. Oma pelto on palkittu mm. Ruohonjuuri-palkinnolla (2015),  Sitran Kestävä talous –ideakilpailussa (2013) ja innovatiivisen maaseutukehittäjän Maaseudun tulevaisuuden tekijä -palkinnolla (2014). Suomen kansallismuseo dokumentoi syksyn 2013 Suomi syö ja juo -hankkeessa Herttoniemen ruokaosuuskuntaa Helsingissä, joka hallinnoi Kaupunkilaisten oma pelto -hanketta.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Olli Repo, hallituksen pj.
olirepo@gmail.com
0505715032

Matti Näränen, viestintä
matti.naranen@gmail.com
0505926089

www.omapelto.fi

logot_nettisivulle_2021 copy.jpg