Kasvukausi 2015 on osuuskunnan 5. viljelykausi biodynaamisilla mailla Vantaan Korsossa. Ruokaosuuskunnan Omalla pellolla työskentelevät Heidi, Sandro, Anniina ja Pentti. Puutarhatalouden hortonomi ja biodynaaminen viljelijä Heidi Hovi vastaa tuttuun tapaan viljelysuunnitelmista, harjoittelijoista ja viljelytyön ohjaamisesta huhtikuusta syyskuulle. Puutarhuri Sandro Wüthrich toimii yleismiehenä pellolla ja ohjaa talkoissa huhtikuusta marraskuulle. Iloksemme olemme palkanneet loppukaudeksi puutarhuri Anniina Heinosen, joka harjoitteli meillä kaksi kautta. Alkukautena Pentti Okkonen toimii meillä kone- ja laitevastaavana. Lisäksi puutarha-alan harjoittelijoita on työssäoppimassa pellolla. Moni ruokaosuuskuntalainen jatkaa tietoista vaikuttamistaan omien vihannestensa tiehen pellolta pöytään. Tänä kautena meillä on vielä edellisiä kausia enemmän Green Care eli toimintaterapeuttista puutarhatoimintaa.

Herttoniemen ruokaosuuskunnan lohkot (Murro, Nykulla & Anttila) sekä 2015 viljeltävien kasvilajien paikat

 

Oma Pelto

Oma pelto on vuokrattu Vantaan Steiner-koulun kupeesta pitkään biodynaamisesti viljelleeltä viljelijältä. Viljelyssä on n. 3 ha ja 40 erilaista vihannesta sekä yrttiä. Pidämme osaa maasta viherlannoksella & perunat istutetaan meidän viljelykierrossa edellisen vuoden viherlannoslohkolle kasvamaan. Viljelemme luonnonmukaisten & biodynaamisten säännösten mukaan. Tänä vuonna Murro "meidän vanhin lohko" menee puoliksi lepäämään viherlannokselle, puoliksi sinne tulevat pavut, retiisi, palsternakka ja mustajuuri. Anttilaan istutaan purjo, parsakaali, talvikaali, punakaali ja nauriit. Nykulla-asunnot lohkolle tulee lisää kaalikasveja. Nykullarinteeseen tulevat punajuuret, uutena raitajuuret ja fenkoli, tilli, mangoldi, pinaatti, salaatti, avomaankurkut ja kesäkurpitsat. Nykulla pikkurinteessä kasvavat tänä vuonna meidän maan makeat porkkanat. Nykulla talo-lohko lepäilee hernevaltaisella viherlannoksella puoliksi ja puoleen maahan tulevat sipulit. Taka murrossa kasvavat rikkoja vastaan kilpailevat maissi, lehtikaali ja härkäpapu. Tämä lohko on ollut meillä vasta kaksi kautta, ensin viherlannoksella ja sitten perunalla. Nyt sillä on ensimmäinen vihannesvuosi.

Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki

Luonnonmukaisen viljelyn tuotemerkki

 

 

 

Vuonna 2015 sadonjakeluita on tuttuun tapaan joka tiistai ja/tai keskiviikko. Sadonjaot alkavat juhannusviikolla, jäävät heinäkuussa kolmen viikon tauolle ja jatkuvat heinäkuun lopulla marraskuun loppuun saakka. Uusia toivottuja tuotteita ovat vuonankaali, fenkoli, valkosipuli, herne, myskikurpitsa ja raitajuuri.

Talkoot Mustosen puutarhassa

Oman Pellon lampi

 

 

 

 

 

Mustosen puutarha

Mustonen on Herttoniemen ruokaosuuskunnan oma virkistyspuutarha, jonka luominen alkoi ihan alusta syksyllä 2011. Puutarha sijaitsee n. 1 km päässä pellolta aivan Tussin kosken luonnonsuojelualueen kupeessa. Paikan on tarkoitus tulevaisuudessa olla luontokohde, jonne osuuskuntalainen voi mennä metsäretkeilemään, marjoja poimimaan, puutarhapuuhastelemaan tai rentoutumaan luonnossa. Mustosessa on oma kausikasvihuone, monivuotinen yrttimaa, maa-artisokkamaa ja herukoita. Mustosen hoito jatkuu osuuskunnan talkoilla.

Oman pellon töitä voi seurata kalenterista, joka löytyy yhteystiedot välilehdeltä.  Kalenterimme ja aikataulumme muuttuvat säiden sekä koneiden toiminnan mukaan. Teemmehän töitä luonnon parissa. Isoja viikonlopputalkoita on kerran kuussa ja iltatalkoita on kerran viikossa toukokuusta alkaen. Muutenkin pellolle saa tulla auttamaan aina, kun intoa on. Peltopuhelimeen voi soittaa ma - pe klo. 8 – 16 sekä talkoo-aikoina.