Luonnonmukaisen viljelyn tuotemerkki
Luonnonmukaisen viljelyn tuotemerkki
Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki
Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki

.Kasvukausi 2014 on alkanut. Se on osuuskunnan 4. kasvukausi Omalla pellolla. Oman pellon viime kauden työntekijöistä jatkaa vihannesten viljelyä Heidi ja uutena, toisena personal farmerina on Sandro. Puutarhuri Sandro Wüthrich tekee kaikkia pellon töitä aina kylvöistä sadonkorjuuseen. Hortonomi Heidi Hovi on pellon harjoittelija- sekä viljelysuunnitelmavastaava ja hoitaa myös pellon töitä. Kolmantena pellolla työskentelee osan kaudesta Timo Koskimäki konevastaavana. Myös tuttuja kasvoja voi nähdä tänä kautena. Onnistuneesta viime kaudesta voi kiittää myös harjoittelijoita, joista muutama on myös tänä kesänä kortea kekoon kantamassa. Moni osuuskuntalainen jatkaa ja lisäksi on saatu uusia osakkaita.

Oma Pelto

Oma pelto on vuokrattu Vantaan Steiner-koulun kupeesta pitkään biodynaamisesti viljelleeltä viljelijältä. Meidän lohkot Korson pelloilla ovat nimeltään Murro, Nykulla ja Anttila. Viljelyssä on n. 3 ha. Lohkoilla viljellään n. 30 eri vihannesta. Viime vuonna pidimme muutamaa lohkoa kesannolla ja nyt saadaan viime vuoden viherlannoituslohkolle peruna kasvamaan. Parannamme maata luonnonmukaisen viljelyn säädöksien mukaan.

Peltoa viljellään luonnonmukaisesti ja meillä on myös biodynaamisen viljelyn tuotemerkki Demeter. Vihannekset kiertävät viljelykierron mukaan lohkoilla. Tänä vuonna Murron ´vanhalla´ lohkolla kasvaa punajuuri, varhaisperuna ja salaatti. Nykullaan tulevat pavut, sipuli, porkkana, palsternakka, mustajuuri ja kaalit. Anttilaan istutaan maissit, kurpitsa ja purjo. Murron uudelle lohkolle tulee varastoperuna.

kasvukausi 2014 2
kasvukausi 2014 2

Vuonna 2014 sadonjakeluita on tuttuun tapaan joka tiistai: muutama viikko kesäkuun lopussa ja elokuun alusta toivottavasti joulukuuhun asti. Uusia toivottuja tuotteita ovat nauris ja rucola sekä suurempi määrä kukkakaalta, parsakaalta ja salaattia.

Mustosen puutarha

Mustonen on Herttoniemen ruokaosuuskunnan oma virkistyspuutarha, jonka luominen alkoi ihan alusta syksyllä 2011. Puutarha sijaitsee n. 1 km päässä pellolta aivan Tussin kosken luonnonsuojelualueen kupeessa. Paikan on tarkoitus tulevaisuudessa olla luontokohde, jonne osuuskuntalainen voi mennä metsäretkeilemään, marjoja poimimaan, puutarhapuuhastelemaan tai rentoutumaan luonnossa. Viime kesänä rakennettiin kasvihuone valmiiksi. Sinne tulevat omat kurkut, basilikat ja keväällä pinaatti sekä rucola. Toivottavasti myös Mustoseen istutetut yrtit ja maa-artisokat kantavat satoa. Herukkapensaat kasvavat vielä kokoa. Saadaan tänä kesänä osuuskuntalaisten talkoilla ehkä joku uusi perennaistutuskin aikaan.

Osuuskuntalaisia puutarhassa
Osuuskuntalaisia puutarhassa
Mustosen puutarha
Mustosen puutarha

Oman pellon töitä voi seurata kalenterista. Kalenterimme ja aikataulumme tulevat muuttumaan säiden sekä koneiden toiminnan mukaan. Teemmehän töitä luonnon parissa. Aikataulua päivitetään viikoittain. Isoja talkoita on n. kerran kuussa ja iltatalkoita tulee olemaan torstai-iltaisin toukokuusta alkaen. Muutenkin pellolle saa tulla auttamaan aina kun intoa on. Peltopuhelimeen voi soittaa ma-pe klo. 8 – 16 sekä talkoo-aikoina.

Talkoisiin kannattaa ottaa mukaan kumisaappaat ja työkäsineet sekä vesipullo. Peltommehan on savimaata. Iltatalkoisiin kannattaa myös ottaa mukaan omat eväät. Isommissa koko päivän talkoissa on yhteinen ruokailu. Mukaan saa ottaa myös innokasta ja hyvää mieltä, viimeistään se tarttuu pellolta mukaan.

Autopaikkoja on Vantaan Steiner-koulun pihalla (Satakielentie 5, 01450 Vantaa), josta voi jalkaisin jatkaa Anttilantietä eteenpäin n. 200 m. Tämän jälkeen käännytään oikealle peltotielle, jota jatketaan n. 200 metriä kunnes saavutaan omalle pellolle.