Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki
Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki

Biodynaamisen viljelyn tuotemerkki

Luonnonmukaisen viljelyn tuotemerkki
Luonnonmukaisen viljelyn tuotemerkki

Kasvukausi 2013 on alkanut. Oman pellon viime kauden työntekijät jatkavat osuuskunnan vihannesten viljelyä. Puutarhuri Tuomas Heinämäki tekee edelleen kaikkia pellon töitä aina kylvöistä sadonkorjuuseen. Hortonomi Heidi Hovi on pellon harjoittelija- sekä viljelysuunnitelmavastaava ja hoitaa myös pellon töitä. Luomuviljelijä Harri Loippo käy kerran viikossa pellolla vastaamassa konetöistä sekä tuo mukanaan kaksi nuorta miestä Sylviakodista toimintaterapeuttiseen työhön. Myös muita tuttuja kasvoja voi nähdä tänä kautena. Onnistuneesta viime kaudesta voi kiittää myös harjoittelijoita, joista muutama on myös tänä kesänä kortea kekoon kantamassa. Moni osuuskuntalainen jatkaa ja lisäksi on saatu uusia osakkaita.

Oma Pelto

Oma pelto on vuokrattu Vantaan Steiner-koulun kupeessa pitkään biodynaamisesti viljelleeltä viljelijältä. Meidän lohkot Korson pelloilla ovat nimeltään Murro ja Nykulla. Tänä kautena viljely hieman laajenee eli viljelyyn otetaan uusi lohko Anttila. Peltoa viljellään luonnonmukaisesti ja meillä on myös biodynaamisen viljelyn tuotemerkki Demeter. Omalla pellolla viljellään n. 2 ha avomaavihanneksia ja vihannekset kiertävät viljelykierron mukaan lohkoilla. Tänä vuonna Murron lohkolla kasvaa kaalikasvit, kurpitsa ja maissi. Nykullaan tulevat pavut, sipuli, porkkana, palsternakka, salaatti, retiisi, mustajuuri, peruna ja punajuuri. Anttilaan istutaan varhaisperuna ja purjo.

Lohkot 2013 iso
Lohkot 2013 iso

Vuonna 2013 sadonjakeluita on tuttuun tapaan joka tiistai: muutama viikko kesäkuun lopussa ja elokuun alusta toivottavasti jouluun asti. Uusia toivottuja tuotteita ovat kurkku, juuriselleri, mangoldi, lehtikaali ja mustajuuri sekä valkosipuli Jan Liesahon Herttoniemen pellolta.

Mustosen puutarha

Mustonen on Herttoniemen ruokaosuuskunnan oma virkistyspuutarha, jonka luominen alkoi ihan alusta syksyllä 2011. Puutarha sijaitsee n. 1 km päässä pellolta aivan Tussin kosken luonnonsuojelualueen kupeessa. Paikan on tarkoitus tulevaisuudessa olla luontokohde, jonne osuuskuntalainen voi mennä metsäretkeilemään, marjoja poimimaan, puutarhapuuhastelemaan tai rentoutumaan luonnossa. Tänä kesänä itse rakennettu kasvihuone saatetaan valmiiksi ja sinne tulevat omat kurkut. Toivottavasti myös Mustoseen istutetut yrtit ja maa-artisokat kantavat satoa. Saadaan tänä kesänä osuuskuntalaisten talkoilla ehkä joku uusi istutuskin aikaan.

yrtit ja kasvari
yrtit ja kasvari

Oman pellon töitä voi seurata kalenterista. Kalenterimme ja aikataulumme tulee muuttumaan säiden sekä koneiden toiminnan mukaan. Teemmehän töitä luonnon parissa. Aikataulua päivitetään viikoittain. Isoja talkoita on n. kerran kuussa ja iltatalkoita tulee olemaan torstai-iltaisin 23.5. alkaen. Muutenkin pellolle saa tulla auttamaan aina kun intoa on. Peltopuhelimeen voi soittaa ma-pe klo. 8-16.

Talkoisiin kannattaa ottaa mukaan kumisaappaat ja työkäsineet sekä vesipullo. Peltommehan on savimaata. Iltatalkoisiin kannattaa myös ottaa mukaan omat eväät. Isommissa koko päivän talkoissa on yhteinen ruokailu. Mukaan saa ottaa myös innokasta ja hyvää mieltä.

Autopaikkoja on Vantaan Steiner-koulun pihalla (Satakielentie 5, 01450 Vantaa) , josta voi jalkaisin jatkaa Anttilantietä eteenpäin n. 200 m.  Tämän jälkeen käännytään oikealle peltotielle, jota jatketaan n. 200 metriä kunnes saavutaan omalle pellolle.